U Podgorici počeli Dani dijaloga

U Podgorici počeli Dani dijaloga

Crna Gora je prepoznata kao promotor mira, socijalne uključenosti i kohezije, tolerancije i regionalne saradnje, ekonomskog rasta i stabilnosti u delu sveta koji karakterišu složeni međudržavni odnosi, rekao je ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović na Konferenciji „Dani dijaloga“.

Dvodnevno druženje Dani dijaloga: Hajde da razgovaramo o budućnosti, otvoreno je danas u Podgorici, okupljajući preko stotinu učesnika iz različitih sektora, sa ciljem da se otvori razgovor o socijalnoj koheziji u Crnoj Gori i regionu.

Događaj je organizovan po programu UNDP-a i podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova. Ministar Darmanović je istakao da su ciljne grupe u ovom projektu – mladi, žene i mediji – neki od najvažnijih faktora stvaranja zrelog i odgovornog društva, jačanja poverenja i unapređenja dijaloga i tolerancije.

“Crna Gora će ostati pouzdan partner UN-a u aktivnostima koje imaju za cilj jačanje mira, suživota i tolerancije u regionu i širom sveta”, istakao je Darmanović.

Daniela Gasparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, izjavila je da je Crnu Goru prvi put posetila 1998. godine.

“Napredak je očigledan: Crna Gora je mnogo postigla u procesu demokratizacije, jednakosti i poštovanja razlika. Pored toga, ona igra važnu ulogu u stabilnosti regiona. Otkad sam postavljena za stalnog predstavnika UNDP-a, putovala sam državom da bih osetila život u lokalnim zajednicama. Ono što sam videla je bogatstvo raznolikosti i to je prednost Crne Gore i snažan temelj za dalji napredak”, zaključila je Gasparikova.

Učesnici dvodnevnog dijaloga dolaze iz različitih oblasti. Dijalog za budućnost pruža platformu na kojoj se susreću ljudi iz različitih društvenih sfera i kreiraju rešenja za bolju budućnost.

Regionalni program “Dijalog za budućnost” finansiran je sredstvima UN-a za mirovni razvoj, a ključni partner u realizaciji ovog projekta u Crnoj Gori je Ministarstvo spoljnih poslova.