U Rumuniji i zvanično uvedeno vanredno stanje

U Rumuniji i zvanično uvedeno vanredno stanje

Rumunski predsednik Klaus Iohannis potpisao je u ponedeljak dekret o proglašenju vanrednog stanja u Rumuniji na period od 30 dana. Tokom vanrednog stanja, ostvarivanje prava je ograničeno, ali mere se postepeno sprovode, u zavisnosti od situacije. Postoji nekoliko neposrednih mera i drugih koraka koji će se preduzeti na taj način.

Škole će ostati zatvorene tokom vanrednog stanja. Ako je potrebno, za to vreme biće uvedena gornja granica cena za lekove i medicinsku opremu, osnovnu hranu i komunalije (struja i grejanje, gas, snabdevanje vodom, sanitarna zaštita, gorivo itd.).

Mere bi se takođe mogle progresivno usvojiti ako se situacija pogorša, tek nakon što to proceni Odbor za hitne slučajeve. One uključuju privremeno zatvaranje restorana, hotela, kafića, klubova, postepeno zatvaranje granica, kao i ograničenje ili zabranu kretanja vozila ili osoba u određenim oblastima.

Klaus Iohannis je, objavljujući vanredno stanje u Rumuniji na 30 dana, naglasio da će se preduzeti najdrastičnije mere radi zaštite života i zdravlja Rumuna, ali građani moraju da ih poštuju kako bi se pokazalo efikasnim. Rumunski predsednik je takođe pozvao da se izbegnu putovanja, da se poštuju pravila i da se zaštite ugroženi.

Pored toga, Klaus Iohannis napomenuo je da će one na koje utiču mere podržati Vlada u nastojanju da pomogne društvu i ekonomskim aktivnostima u zemlji.

Kao što je predviđeno Dekretom br. 1 od 21. januara 1999. godine, vanredno stanje se uvodi na period do 30 dana sa mogućnošću da predsednik države produži ovo vreme uz pristanak Parlamenta, kao i da produži ili ograniči (geografsko) područje koje pokriva.

Ovo stanje definiše Uredba predsednika, koju potpisuje premijer i odmah se objavljuje u Služvenim novinama. Mediji će ga objaviti u roku od najviše dva sata od trenutka potpisivanja, a biće emitovani tokom prvih pet dana, uz hitne mere koje će se odmah primeniti.

Rumunske vlasti zatražile su od rumunskih turista u inostranstvu da se brzo vrate u zemlju, upozoravajući ih na rizik da će im biti uskraćen ulaz zbog mera koje su usvojile druge zemlje. Za one koji se vraćaju iz zona sa više od 500 slučajeva, uveden je obavezan uslov izolacije kod kuće.

Usvojene su posebne odredbe za povratak nekih rumunskih državljana iz Italije specijalno dizajniranim avionom, gde je nastala veoma teška situacija naročito na severu. Nakon što je proglašeno zatvaranje u hotela, restorana itd. u odmaralištima i drugim turističkim mestima, mnogi Rumuni, neki od njih sa ugovorima o radu, ostali su bez posla i tražili su pomoć od rumunske države da se vrate u svoju zemlju. Rumunske vlasti upućuju ih prema nadležnim konzulatima u Italiji, pozivajući ih da iskoriste mogućnosti koje italijanska država pruža radnicima u ovim sektorima koji su ostali bez posla.

U jučerašnjim izjavama premijer Ludovic Orban naglasio je da njegova zemlja ne može zatvoriti granicu, jer bi to, kako je rekao, kršilo pravo Rumuna na povratak kući. Svako ko dolazi iz Italije treba biti u karantinu ili izolovan, naglasio je, apelujući na radnike koji su radili u hotelima u Italiji i Španiji da potraže podršku koju pružaju te države. Broj Rumuna u Italiji iznosi oko milion. Više ili manje još milion živi u Španiji. / ibna