U Sarajevu se osećam kao kod kuće, kaže Abazović

U Sarajevu se osećam kao kod kuće, kaže Abazović

“Crna Gora daje punu podršku BiH na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Želimo da izgradimo bolju budućnost u evropskoj zajednici nacija. To je jedini način da se izađe iz balkanske ‘crne rupe'”, naveo je potpredsednik Vlade Crne Gore nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Abazović je naglasio da “bolja infrastrukturna povezanost dovodi do veće mobilnosti i da će dovesti do bolje povezanosti regiona i razbijanja predrasuda među ljudima”. U tom smislu, Abazović je naglasio značaj rekonstrukcije puta Šćepan polje – Foča, kao i izgradnju novog mosta na tom potezu.

Naglasio je da postoji potencijalna opasnost da bi izgradnja hidroelektrane Buk Bijela mogla imati dalekosežne posledice po životnu sredinu Crne Gore, ali i ugroziti Nacionalni park Durmitor, kao mesto baštine UNESCO-a.

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je zahvalnost na učešću Abazovića na komemoraciji u Potočarima i na glasanju o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu, navodeći da je to civilizacijski akt. Ukazao je da je projekat HE Buk – Bijela za njega sporan i da se spor vodi pred Ustavnim sudom.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić istakao je da BiH i Crna Gora imaju odlične odnose, što kruniše prethodno rešeno granično pitanje. Komšić je naveo da je važno da nema promena u ritmu odnosa. Izrazio je zadovoljstvo jer Crna Gora ide putem NATO-a i EU i što je to recept za čitav region, nadajući se napretku i njegove države na tom putu.

Nakon sastanka sa zamenicom predsedavajućeg Saveta ministara i ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, Abazović je rekao da “želimo da izgradimo najbolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Pružamo ruku prijateljstva. Osećam se kao kod kuće u Sarajevu“.

Abazović je napomenuo da su odnosi dve zemlje prijateljski, zasnovani na zajedničkim prioritetima, poput evropskih integracija, dodajući da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da je to idealan put ka stabilnom i sigurnom regionu. U tom smislu, Abazović je naglasio da su dobrosusedski odnosi i evropske integracije ključni za ekonomski i infrastrukturni oporavak i razvoj.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izrazila je zahvalnost Crnoj Gori i potpredsedniku vlade Abazoviću na usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici i izjavila da će suočavanje s prošlošću doprineti boljoj regionalnoj saradnji koja će rezultirati pristupanjem EU.

Dvoje zvaničnika razgovaralo je o brojnim zajedničkim infrastrukturnim projektima, problemima izgradnje HE Buk-Bijela, boljoj saradnji u oblasti turizma i mogućnostima za unapređenje regionalne i multilateralne saradnje.