U Severnoj Makedoniji neće biti prevremenih izbora, kaže Zaev

U Severnoj Makedoniji neće biti prevremenih izbora, kaže Zaev

Lider vladajuće stranke i premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, izjavio je da stranka nije podržala predlog za prevremene izbore, kako ne bi usporila proces evropskih integracija. Zaev je ovo rekao u Ohridu, gde je održan sastanak partijskog rukovodstva. Zaev je rekao da će vlada biti reorganizovana uklanjanjem 8 ministara.

„Naš je stav da bismo trebali završiti mandat, kako bismo ostvarili strateške ciljeve kao što su pristupanje NATO-u ili pokretanje pregovora o članstvu u EU. Želimo poslati jasnu poruku zemljama članicama EU da nećemo dopustiti povratak nacionalizma i radikalizma“, rekao je Zaev, dodajući da će se promene desiti ove sedmice.

U međuvremenu, najveća opoziciona stranka je takođe izdala poruku o 29. godišnjici svog osnivanja.

Stranka ovog lidera, Hristijan Mickoski, rekao je da je siguran u dvije stvari: da Zaev pada s vlasti i da se VMRO-DPMNE diže. On je rekao da je ova stranka spremna da održi izbore u bilo koje vreme i da će nova vlada koja će biti formirana voditi zemlju napred.

Ideju prevremenih izbora objavio je prošle sedmice premijer Zaev. On je rekao da će se to desiti ako EU ne odredi datum za početak pregovora o članstvu Severne Makedonije u EU. Ipak, nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijer je rekao da je optimista da će se to dogoditi u poslednjem kvartalu ove godine. S druge strane, naredni opšti izbori zakazani su za decembar 2020. / ibna /