U Severnoj Makedoniji se nastavlja rasprava o novom imenu zemlje

U Severnoj Makedoniji se nastavlja rasprava o novom imenu zemlje

Dok se Severna Makedonija sprema za održavanje predsedničkih izbora, opozicija nastavlja osporavati novo ime zemlje, koje je došlo potpisivanjem Prespanskog sporazuma, između Skoplja i Atine. Lider opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, rekao je da lično nikada neće koristiti ustavno ime zemlje, obećavajući da će, čim dođe na vlast, pokušati da obnovi staro ime, ali ne otkrivajući i kako.

„Nikada me nećete čuti kako koristim novo ime zemlje. Jasno smo stavili do znanja građanima ove zemlje da ćemo razgovarati s našim južnim susedom, ali nećemo preći crvenu liniju. Da je VMRO-DPMNE pregovarao, ovaj sporazum bi bio mnogo bolji”, rekao je makedonski opozicioni lider.

Međutim, vladajuća stranka SDSM kaže da je Prespanski sporazum nepovratan proces i da je ovaj sporazum otvorio mnoge nove perspektive za zemlju, u smislu integracije i razvoja.

“Sada nam je potrebno da završimo proces ratifikacije protokola o pridruživanju NATO-u i uvereni smo da će se to dogoditi do kraja ove godine. Takođe smo uvereni da će ove godine zemlja pokrenuti pregovore o pridruživanju EU “, rekla je potpredsednica SDSM, Radmila Šekerinska. / ibna /