U Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa

U Srbiji potvrđen prvi slučaj koronavirusa

Prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Srbiji. RAdi se o 43-godišnjaku iz Subotice koji je testiran na ovaj virus a rezultat je bio pozitivan. On je navodno putovao u Mađarsku kod sestre koja je imala simptome respiratorne infekcije.

“Pacijent ostaje izolovan: oseća se dobro i nema većih zdravstvenih problema,” rekao je ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar.

“Nije vreme za paniku ili strah; apelujemo na sve građane da prate instrukcije jer je Srbija potpuno pripremljena za ovakve događaje.”

Informacije o poslednjim podacima mogu se naći na internet stranici Ministarstva zdravlja covid19.rs. Stranica se obnavlja dva puta dnevno, u 8:00 ujutro i 6:00 popodne.

Prema ihformaccijama instituta Torlak, do sada je testirano 60 ljudi.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je “važna stvar da je otkriven prvi slučaj. Pacijent se sam javio”. Nastavio je rekaavši da se u narednom periodu mogu očekivati i drugi slučajevi na drugim mestima.

On veruje da ima područja na kojima je zdravstveni sistem veoma opterećen a neophodno je da se identifikuju ljudi sa kojima je pacijent bio u kontaktu”./ibna