NaslovnicaSrbijaU Srbiji se u ovom selu proizvedu tone začinske mlevene paprike! Proizvođači...

U Srbiji se u ovom selu proizvedu tone začinske mlevene paprike! Proizvođači kažu da ovo seme ne može nigde drugde da uspe, samo u dolini Južne Morave

Na samo desetak kilometara od Leskovca, na obali Južne Morave, prostire se ovo neobično selo čiji žitelji godišnje proizvedu tone začinske mlevene paprike.

Blic preporučuje

Za turu ajvara bar 100 KM: Cene povrća zapaprile spremanje zimnice, a i kupovna nije jeftina (FOTO)

Radio na njivi, mučio se, a onda mu je sinula ideja: Boban iz Donje Lokošnice osmislio novu metodu sušenja paprika

U Srpskoj treba dublji džep i za zimnicu: Ljubitelji sarme ove jeseni moraće izdvojiti više novca za kupus

– Sad je nazivaju kozji rog, neko novo ime. A mi znamo da je ljutača i nizača, tako smo je zvali odranije. Moji ćale i deda i pradeda su sadili. I to naše seme ne rađa nigde drugde, samo ovde – rekao je za Blic TV proizvođač začinske paprike Slobodan Nedeljković.

– Ovde je podneblje najbolje za proizvodnju paprike u Donjoj Lokošnici. Nigde nema takvo mesto gde uspeva ova paprika. Znači ovo je podneblje najbolje i uvek uspeva lepa paprika – kaže proizvođač Jovan Ničić

– Prvo se poseje u leju, pa se onda to pleve i posipuje, pa onda se iznosi na otvoreno, sadi se sa sadalicom, traktor vuče mašinu jednu, gde po 3-4 radnika sade, vozi traktor i sadimo, onda kopamo, pa onda prašimo, pa onda navodnjavamo sa cevima, pa beremo – kaže Olgica Stojković, proizvođačica začinske paprike.

Donja Lokošnica

Sezona nizanja paprike još uvek traje

U poljoprivredi sezona nizanja paprika još uvek nije gotova, te nije poznat konačan broj venaca za ovu godinu, iako se do sada svaka kuća može pohvaliti trocifrenim brojem.

– Ove godine ima preko 500 venaca, ima krupna što se stavlja sa gumicama, ona je za tržište, sitna ide za mlevenje, to je za zapršku, odnosno, mlevena paprika, i pravimo gruvanu za u roštilju – kaže Olgica Stojković, proizvođačica začinske paprike.

– Znači, mora se staviti na koncu da se svaki venac penje na zidu, najmanje mesec i po dana da bude na zidu, e, posle toga idu sušari. Kad se završi sušenje, ide u džakove i skladišti se u prostorije, i onda preko zime, preko leta, cele godine idemo na tržište – kaže Nedeljković za Blic TV i dodaje da je najbolje stavljati papriku u pasulj.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Najnovije objave