NaslovnicaAlo.rsU TUZI I BOLU JKP „Pogrebne usluge“ na usluzi građanima 365 dana...

U TUZI I BOLU JKP „Pogrebne usluge“ na usluzi građanima 365 dana u godini: Oslonac u teškim vremenima

Objavljeno:

Uz podršku naših sugrađana koji nam ukazuju poverenje, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd nastavlja aktivnosti na poboljšanju uređenosti postojećih i izgradnji jednog novog groblja, kao i unapređenju i modernizaciji usluga, a sve u cilju da se sugrađanima omogući da na efikasan, human i dostojanstven način isprate svoje bližnje i obave sve vrste poslova vezanih za groblje, rekao je v. d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, Vladan Đukić.

– JKP „Pogrebne usluge“ Beograd se trenutno stara o sledećih deset gradskih grobalja: Novo, Centralno, Zemunsko, Banjičko, Topčidersko, groblja Stara i Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg – rekao je Đukić u doda da su, kao jedno od uspešnijih javnih komunalnih preduzeća, dobili priliku da sami izgrade groblje u Kaluđerici, imajući u vidu da građani velikih gročanskih naselja, Kaluđerice, Grocke i Leštana, vrše veliki pritisak da se sahranjuju na grobljima u nadležnosti ovog preduzeća, jer ne žele da se sahranjuju po seoskim grobljima.

jkp pogrebne usluge beograd

Foto JKP Pogrebne usluge

 

– Očekujemo da tokom ove godine počnemo s izgradnjom novog groblja u Kaluđerici – istakao je Đukić.

GROBNA MESTA I GROBNICE

– Grobno mesto podrazumeva grob, grobnicu i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka (rozarijum i kolumbarijum) – objašnjava Đukić, uz napomenu da grob nije moguće zakupiti za života, dodeljuje se nakon smrti – prema prebivalištu preminulog lica i to na pomenutim „otvorenim“ grobljima: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija.

jkp pogrebne usluge beograd

Foto JKP Pogrebne usluge

 

– Groblja Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u „zatvorena“ groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta. Za života je moguće zakupiti isključivo grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobnice (mesta sa postojećim spomenikom) se mogu zakupiti na „otvorenim grobljima“ u nadležnosti našeg preduzeća, dok su grobnice koje se daju u zakup na nekim od „zatvorenih grobalja“ dostupne svima, u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku – objašnjava Đukić.

KULTURA SEĆANJA

– Imajući u vidu da se naše preduzeće trenutno stara o deset najvećih gradskih grobalja od kojih su neka kulturno-istorijski spomenici od velikog značaja za Republiku Srbiju kao što su Novo groblje i Topčidersko groblje (kao deo kulturno-istorijske celine Topčider), a druga poput Zemunskog groblja spomenici kulture na kojima je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti, negovanje kulture sećanja predstavlja značajan deo aktivnosti našeg preduzeća – istakao je Đukić. Novo groblje veoma je brzo postalo prepoznato i u međunarodnim okvirima, tako da je ovaj svojevrsni „Muzej na otvorenom“ još od 2004. godine deo Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Značaj ovog groblja u međunarodnim okvirima je još jednom potvrđen u septembru 2022. godine, kada je JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, odnosno Novom groblju pripala izuzetna čast da bude domaćin Godišnje konferencije Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Novo groblje u Beogradu, kao članica Evropske rute grobalja osnovane od strane Saveta Evrope, našlo je i svoje zasluženo mesto među osam puteva kulture u Republici Srbiji i kao takvo predstavljeno na izložbi „Kulturne rute u Srbiji“, koja je u okviru manifestacije Dani Saveta Evrope, upriličenoj u Narodnoj biblioteci u periodu od 3. do 17. oktobra.

jkp pogrebne usluge beograd

Foto JKP Pogrebne usluge

 

– Nastavljajući desetogodišnju tradiciju vođenih tematskih obilazaka Novog groblja, u nedelju 5. novembara 2023. godine sa početkom u 11 časova, biće održan još jedan tematski obilazak Novog groblja pod nazivom „Velike ljubavi srpskih velikana“, koja će oživeti priče o najintimnijim kucima duša harizmatičnih i nesvakidašnjih ljudi. Pored ovoga, u prvoj polovini novembra na Novom groblju, u čijem sastavu je nalazi nekoliko inostranih vojnih grobalja, biće organizovan čitav niz ceremonija odavanja počasti herojima i žrtvama Prvog svetskog rata – zaključuje Đukić.

– Potražanja za zakupom grobnica je izuzetno velika, ali naše preduzeće je uz značajne napore uspelo da izgradi određen broj grobnica. Ono što trenutno imamo stavićemo na raspolaganje za zakup i do sledeće građevinske sezone neće biti izgradnje novih grobnica, posebno imajući u vidu da će se naše preduzeće intenzivno angažovati na izgradnji groblja u Kaluđerici – kaže on.

NAKNADA ZA ZAKUP, UREĐENJE I ODRŽAVANJE POVRŠINE GROBLJA

U skladu sa važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća se za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza, zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće i drugo.

 – Međutim, činjenica da korisnici grobnih mesta plaćaju naknadu za održavanje ne znači da su platili JKP „Pogrebne usluge“ da održava njihovo grobno mesto. Želeli bismo da podsetimo sugrađane da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu deset godina, a nakon ovog perioda, korisnik, porodica, srodnici i druga lica imaju pravo da produže zakup, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja – kaže Đukić i dodaje da se cene naknada za zakup i održavanje površine groblja nisu menjale od 2019. godine, a pored šaltera grobalja, korisnici uplate mogu da izvrše i e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb-sajtu preduzeća.

– Reč je o relativno skromnim iznosima koji se plaćaju na godišnjem nivou, ali njihovo izmirivanje je od izuzetnog značaja ne samo za JKP „Pogrebne usluge“ Beograd već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana – kaže Đukić.

– Imajući u vidu da je, pored redovnog izmirivanja pomenute naknade, obaveza korisnika i briga o bezbednosti nadgrobnih obeležja, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd primenjuje novu, efikasnu tehnologiju stabilizacije postojećih nadgrobnih obeležja putem šipova, koja doprinosi dugotrajnoj stabilizaciji samih grobnih mesta i nadgrobnih obeležja. Navedeni radovi se mogu ugovoriti na bilo kojem od grobalja u nadležnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, a moguće je i plaćanje na pet mesečnih rata – navodi Đukić.

KADA SE DOGODI SMRTNI SLUČAJ

Kada se dogodi smrtni slučaj, sugrađani se ovom preduzeću mogu obratiti i raspitati se o svim uslovima na ove brojeve telefona: 

011/2071 333; 011/2071-377; 064/855 4076; 064/855 4096.

jkp pogrebne usluge beograd

Foto JKP Pogrebne usluge

 

Zaposleni u Dežurnom centru JKP „Pogrebne usluge“ Beograd su spremni da pruže pouzdanu i profesionalnu pomoć članovima porodice preminulog. Radno vreme Dežurnog centra je od 0 do 24 časa, 365 svakoga dana u godini, a nalazi se na Novom groblju u ulici Ruzveltova 50.

– Sugrađanima bismo takođe želeli da skrenemo pažnju da se ugovaranje svih vrsta usluga na grobljima u nadležnosti našeg preduzeća (pranje, čišćenje i uređenje grobnih mesta, sađenje i zalivanje cveća, nasipanje zemlje i rizle, uključujući i klesanje slova i druge kamenorezačke radove), obavlja isključivo u službenim prostorijama ovog preduzeća kako ne bi postali meta nesavesnih pojedinaca koji se predstavljaju kao radnici JKP „Pogrebne usluge“ i sugrađanima na prevaru uzimaju novac obećavajući različite usluge – kaže v. d. direktora Vladan Đukić. 

BONUS VIDEO 

@alo_portal Alo! obišao novu staničnu zgradu BEOGRAD CENTRA! 🇷🇸 #alo #fypシ #fypシ゚viral #alodnevnenovine #alonovine #prokop ♬ Business Success Motivation – TimTaj

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave