U Washingtonu se sastali Vučić i Tači

U Washingtonu se sastali Vučić i Tači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da je njegov sastanak sa predsednikom Kosova Hashimom Thacijem u Vašingtonu prošao “kao i obično”, dodajući da Srbija čeka na ukidanje carinskih tarifa “kako bi razgovarali o još bitnijim stvarima”.

Pored srbijanskog i kosovskog predsednika, sastanku su prisustvovali i specijalni izaslanik SAD-a za dijalog Beograd – Priština Richard Grenell i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trumpa, Robert O’Brien.

Predsednik Srbije ponovio je da će „sutra ili prekosutra“ doći do novog povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, dodajući da Srbija nije pristala da prekine kampanju opoziva priznanja Kosova, napominjući da će se napori na priznavanju zaustaviti ako Kosovo prestane tražiti da Srbija prizna njegovu nezavisnost i prestane konkurisati za uključivanje u međunarodne organizacije.

Sa svoje strane, Hashim Thaci je putem svog ličnog Facebook računa obavijestio da je sastanak održan na poziv Richarda Grenella.

Predsednik Kosova, zahvalivši SAD-u na kontinuiranoj podršci, dodao je da će u sredu ili četvrtak obavestiti članove Skupštine Kosova u Prištini o svojim kontaktima u Washingtonu, a posebno o sastanku.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Thaci je rekao da je na sastanku razgovarano o “potrebi za mirnim rešavanjem otvorenih pitanja između Kosova i Srbije” i “mogućnosti postizanja konačnog sporazuma”, koji je opisao kao “fer i konstruktivan”.

Što se tiče obustave dijaloga Beograda i Prištine, on je rekao da postoji dobra volja između dve strane da se stvari pokrenu napred. Thaci je dodao da bi dijalog trebalo zaključiti “što je pre je moguće, konačnim sporazumom koji ne podrazumijeva ništa više ili manje osim međusobnog priznavanja, u okviru trenutne teritorijalne celovitosti”.

“Nemamo vremena za gubljenje i svakako moramo blisko sarađivati ​​sa našim partnerima”, rekao je Thaci za Slobodnu Evropu dodajući da nema poverenja u sposobnost EU da olakša traženje konačnog sporazuma. „Sada imamo ponudu iz Washingtona i moramo krenuti napred“ ./ ibna