Ubistvo biznismena stavlja bezbednost u Republici Srpskoj pod znak pitanja

Ubistvo biznismena stavlja bezbednost u Republici Srpskoj pod znak pitanja

Ubistvo istaknutog BiH biznismena, Slaviše Krunića, postavlja pitanje u vezi sa bezbednosti u Republici Srpskoj. Dva dana nakon što se ubistvo dogodilo, javnost i dalje postavlja pitanja, ali ne postoje odgovori relevantnih institucija.

Krunić je bio vlasnik nekoliko kompanija, uključujući i preduzeće za zaštitu “Sector Security”, jednu od najstarijih u ovom poslu. Ukupan broj zaposlenih u svim njegovim kompanijama je više od hiljadu. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio dobar čovek, koji je svojevoljno pomagao svima u nevolji.

Ubijen je u selu kod Banja Luke, gdje je živeo sa suprugom i troje dece. Ubice su čekale terenac u mraku i, kada je usporio na krivini, ispalio veliki broj metaka na Krunića, njegovog telohranitelja i vozača. Krunić, telohranitelj i jedan napadač su ubijeni na licu mesta, a vozač je teško ranjen. Drugi napadači su pobegli u šumu. Jedan od njih je kasnije uhapšen.

Nekoliko osoba je takođe uhapšeno, ali su pušteni nakon što ih je policija ispitala.

Ovo ubistvo ima važniji aspekt u pitanju bezbednosti u Republici Srpskoj. Tokom vikenda, prije ubistva Krunića, jedan policajac je ubijen na dužnosti. Nekoliko drugih slučajeva dogodilo se u poslednjih nekoliko godina, ali ova ubistva još uvijek nisu riješena.

Predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je u vezi s ubistvom Krunića, da “na Zemlji nema savršeno bezbednog”. Drugi političari iz vladajuće koalicije izjavili su da se ovakva ubistva dešavaju u celom svetu i da javna bezbednost nije ugrožena.

Međutim, funkcioneri opozicionih stranaka pokušavaju da dokažu da Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministar Dragan Lukač nisu u stanju da održe javnu bezbednost na nivou na kojem građani mogu slobodno da šetaju. Štaviše, neki od njih, kao ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, izjavili su da „tragovi ubistva vode do vladine garniture“. Ova i druge slične izjave se demantuju, ali niko ne može reći da je javna bezbednost dobra.

Društvene mreže su pune zahteva za ostavkom ministra Lukača, ali se to vjerojatno neće dogoditi. On nije podnio ostavku ni nakon policijskih brutalnosti tokom demonstracija vezanih za zahteve za rešenjem ubistva Davida Dragičevića, mladića koji je pronađen mrtav u maloj rijeci u Banja Luci u martu 2018. godine. .

Ali, potrebno je reći da se od 2014. godine, kada je Lukač imenovan za ministra unutrašnjih poslova, dogodilo sedam brutalnih ubistava i da je samo jedan slučaj blizu rešenja.