Ubistvo Davida Dragičevića spomenuto u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2018

Ubistvo Davida Dragičevića spomenuto u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2018

Ekshumirano tijelo banjalučkog studenta Davida Dragičevića, koji je pronađen mrtav u maloj rijeci u centru grada rije skoro godinu dana, prebačeno je u četvrtak u austrijsku prijestonicu Beč gdje živi njegova majka Suzana. Tijelo ovog studenta biće ponovo pokopano daleko od grada u kome je rođen.

To je bila odluka njegovih roditelja, Davora Dragičevića i njegove bivše supruge Suzane, a tijelo je ekshumirano prije dva dana. Oko stotinu građana, članova grupe „Pravda za Davida“, bili su na posljednjem oproštaju ispred jedne banjalučke crkve. Roditelji su svoju odluku objasnili “željom da Davidovo tijelo pronađe mir izvan zemlje u kojoj vlada štiti ubojice njihovog sina”. Od samog početka porodica je ponavljala da je Davida ubila kriminalizovana grupa policajaca koji su ga nekoliko dana mučili, ubili i bacili tijelo u reku. Slučaj Davidovog ubistva izazvao je protest građana koji su se svake večeri okupljali na glavnom banjalučkom trgu. Krajem decembra prošle godine, policija je zabranila okupljanja i rezultat je bio masovni skup na ulicama Banja Luke. Davidov otac, Davor Dragičević, izbjegao je hapšenje i od tada je na tajnoj lokaciji. Pretpostavlja se da će mu ponovna sahrana u Beču dati šansu da dođe na sinovljev grob i zapali svijeću.

“U decembru je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS zabranilo grupi građana da održe mirne proteste u Banjaluci”, rekao je Stejt Department.

U izvještaju se pominju događaji 25. decembra, kada su vlasti RS uhapsile 20 pristalica grupe “Pravda za Davida”, uključujući i dva opoziciona političara.

“Neki novinari i demonstranti su naveli da je tokom hapšenja policija koristila prekomjernu silu protiv demonstranata, te su napravili i fotografije koje potvrđuju njihove tvrdnje”, navodi se u izvještaju.

Uz slučaj Dragičević, izveštaj kao glavni problem u kršenju ljudskih prava ukazuje na korupciju vlasti, politički uticaj na pravosuđe, napade na novinare i ograničenu slobodu okupljanja.

Američki Stejt department takođe je naveo stroge zatvorske uslove, ograničenja slobode izražavanja i napade na manjine, uključujući lezbejke, gejeve, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) osobe.

U izvještaju se također spominju “brojni fizički napadi na novinare” 2018. godine a navode se podaci Udruženja novinara BiH, koje je reklo da su vlasti procesuirale samo oko 30 posto prijavljenih zločina počinjenih nad novinarima i istražili više od trećine svih takvih navodnih slučajeva u periodu između 2006. i 2018. godine

“Trend političara i drugih lidera da optužuju medije za izdaju kao odgovor na kritike je intenziviran,” navodi se u izvještaju a kao dokaz se pominje slučaj kada je predsjedavajući tročlanog Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, u junu “optužio novinare pro-opozicione BNTV Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića za rad protiv RS“.

„ Koristeći činjenicu da su oni išli u London na medijski kurs i povezujući ovo sa svojom ranijom teorijom zavjere o britanskim špijunima koji planiraju državni udar u RS, Dodik je tvrdio da novinari su prošli posebnu obuku u Velikoj Britaniji, dodajući da je shvaćeno u koju će svrhu „obuka“ služiti“, navodi se u izvještaju.

Što se tiče Opštih izbora u oktobru 2018. godine, u izvještaju se navodi da postoje “vjerodostojni izvještaji o zastrašivanju birača i kupovini glasova u predizbornom periodu.”

Međunarodni posmatrači su izvijestili o brojnim incidentima političkih stranaka koje su “manipulirale sastavom biračkih odbora, koji su ugrozili integritet izbornog procesa.

Tijelo “Dječaka iz Geta”, kako su pristalice Dragičevićevih roditelja nazvali Davida, prema jednoj od njegovih pjesama, biće daleko od korupcije, napada i optužbi. Nadati se da će pronaći mir.