Ubistvo Sulejmanija: Prve reakcijeiz Atine

Ubistvo Sulejmanija: Prve reakcijeiz Atine

Grčka Vlada smatra stabilnost u regionu i izbegavanje eskalacije “koja ga može ugroziti” svojim prioritetom, direktno je naglasio portparol Vlade tokom brifinga političkih komentatora o ubistvu iranskog general-potpukovnika Kasema Sulejmanija.

Kratko pre službenog sastanka Trump-Mitsotakis u Vashingtonu, i samo dan nakon službenog potpisivanja sporazuma o gasovodu EastMed, plamen najnovijeg opasnog požara na Bliskom Istoku sa širim geopolitičkim implikacijama nije izmakao pažnji Atine.

SIRIZA naglašava potrebu za ublažavanjem tenzija dijalogom i poštovanjem međunarodnog prava, u izjavi objavljenoj nakon što su američke vojne snage u Bagdadu izvršile atentat na Kasema Sulejmanija.

Kao što ističe glavna opoziciona stranka u Grčkoj, ubistvo Sulejmanija od strane američkih vojnih snaga predstavlja opasan „čin koji dodatno pojačava destabilizovanu klimu u Iraku i širem regionu Bliskog Istoka“.

SIRIZA ukazuje na potrebu za racionalnošću i smirenošću koja bi trebalo da preovladava u ovim kritičnim trenucima, kako bi tenzije bile smanjene. U međuvremenu, stranka naglašava da međunarodna zajednica treba da podrži „intenzivni dijalog između uključenih strana i snaga“, ali i promoviše „poštovanje međunarodnog prava“, što je prema SIRIZA „jedini način za rešavanje dugogodišnjih problema koji utiču na ovaj region“. / ibna