back to top
NaslovnicaHronikaUBISTVO VOĐE ZEMUNSKOG KLANA DUGO BILA MISTERIJA! Kumu metak prošao kroz glavu,...

UBISTVO VOĐE ZEMUNSKOG KLANA DUGO BILA MISTERIJA! Kumu metak prošao kroz glavu, a masnice na licu govorile drugačije

Misterija duga 21 godina dugo je bila obavijena velom tajni, s obzirom na to da likvidacija šefova zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma nije bila razjašnjena.

Naime, u toku policijske akcije u Meljaku, tačno 27. marta 2003. godine ubijeni su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, i to petnaest dana nakon ubistva premijera Zorana Đinđića. Ubijeni su nakon što su zapucali na policiju koja je uzvratila hicima i ubila ih na licu mesta.

Kako je dugo ostala misterija njihove likvidacije, preplitale su se mnogobrojne teorije o ubistvu Šiptara i Kuma, s tim da se jedna od tih teorija svodila na to da su obojica uhapšeni nekoliko dana ranije, a da su potom odvedeni u Meljak i streljani.

- Advertisement -

Žarko Popović Pop, nekadašnji šef Odseka za krvne delikte, probudio je davno sumnju da se događaj odigrao upravo prema ovom scenariju, gde su vođe “zemunaca” najpre mučili, a onda i ubili, uz šta mnogi navode kao dokaz to što je Luković na licu imao stravične modrice.

– Oni su uhvaćeni, pretučeni i kada nisu imali šta da kažu – ubili su ih. Uzet je džak para od njih. Pa ta ekipa je zarađivala na desetine miliona od heroina iz Bugarske, a kao krenuli su u štek i bežanje sa 10 evra u džepu? I nosili su puškomitraljez i bombu? Ne bih da mi neko baš vređa inteligenciju. Najverovatnije je njih namestio Dejan Milenković Bagzi. Onda su uhvaćeni i ništa nisu odali. I to ne zbog toga što su bili čvrsti ili jaki, već zato što nisu znali. A gde su pare sa lica mesta? – pita se Popović, koji je jako dobro znao sve o Spasojeviću i Lukoviću pošto je njegovo odeljenje rešilo 17 ubistava koje je počinio “zemunski klan”.

Nasuprot Popoviću, o ovom slučaju oglašavao se i nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Mile Novaković, međutim, on se strogo držao toga da akcija hapšenja vođa zemunskog klana nije bila režirana.

Novaković je, inače, bio deo akcije “Sablja” koja je sprovedena nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, pa tako je tvrdio prema njegovim rečima da teorija o likvidaciji Spasojevića i Lukovića uopšte nije tačna.

– Izmišljene su te priče da su oni negde uhapšeni, saslušani i ubijeni, pa doneti tamo ili da su dovedeni tamo pa ubijeni. SAJ je osmislio akciju hapšenja: prvo su napravili jedan širi obruč u vikend-naselju, a potom je udarna ekipa SAJ borbenim vozilima krenutal frontalno. Probili su dvorišnu kapiju i usmerili se ka pogrešnoj vikendici. Sve je eksplodiralo. Begunci su odmah shvatili o čemu je reč. Izbacili su tobre, iskočili kroz prozor i potrčali u dva pravca. Spasojević i Luković prema voćnjaku, a Bagzi na suprotnu stranu. Bagzi je protrčao pored borbenog vozila, uspeo da se domogne šipražja i pobegne. To će ostati večna misterija. Ljudi iz SAJ su shvatili šta se dogodilo, trče prema pravoj vikendici, Spasojević i Luković natrčavaju na širi obruč. Čuje se: ‘Stoj, policija! Stoj, pucaću!’ A, onda rafalna paljba. Postoji i snimak cele te akcije – rekao je tada bivši načelnik za medije, a modrice na Lukovićevom licu, kako kaže, objasnio je i lekar koji je svedočio na sudu, rekavši da je normalno da će imati masnicu na licu, s obzirom na to da mu je metak prošao kroz čelo.

- Advertisement -

Svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi pronađen je kasnije u Grčkoj i izručen u Srbiju, a početkom februara ove godine doveden je u prostorije Palate pravde u Beogradu da svedoči o prvoj otmici zemunskog klana, studenta Novaka Stevanića.

– Nemam direktna saznanja o otmici, ali znam, kada su kasnije pokojne vođe klana Dušan Spasojević i Mile Luković dolazili u kafić “Kotobanja” i tamo pričali meni i Ljubiši Buhi Čumetu da su se namučili da otvore sef, jer nije bio standardni u zidu, već u podu, i da su valjda morali brusilicom da ga seku – ispričao je Milenković ranije na suđenju dvojici pripadnika zemunskog klana i dvojici policajaca, koji se sumnjiče da su 1997. godine, obučeni u policajce oteli Novaka Stevanića na ulici, držali ga u podrumu i mučili dok nije otkrio gde mu roditelji drže sef.

Bonus video:

Kurir

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Iskustvo Ričarda Bartona s Jovankom i Titom: “Ovdje je luksuz koji nigdje nisam vidio”

Prije više od pedeset godina, tačnije 1973. godine, Ričard Barton i Elizabet Tejlor došli...

LJUBAV POBEĐUJE SVE: Đina i Alen u srećnom braku već godinu dana (VIDEO)

Bijelo Polje je poznato po svojoj bogatoj raznolikosti, koja s ponosom ističe harmoničan suživot...

Iskustvo Ričarda Bartona s Jovankom i Titom: “Ovdje je luksuz koji nigdje nisam vidio”

Prije više od pedeset godina, tačnije 1973. godine, Ričard Barton i Elizabet Tejlor došli...

LJUBAV POBEĐUJE SVE: Đina i Alen u srećnom braku već godinu dana (VIDEO)

Bijelo Polje je poznato po svojoj bogatoj raznolikosti, koja s ponosom ističe harmoničan suživot...