Učesnici sastanka BIS razgovarali o izazovima uzrokovanim koronavirusom

Učesnici sastanka BIS razgovarali o izazovima uzrokovanim koronavirusom

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), dr. Senad Softić učestvovao je, putem video linka, u radu 90. redovnog godišnjeg sastanka Banke za međunarodna poravnanja (BIS), sa sedištem u Baselu, Švajcarska Konfederacija, saopštila je CBBH.

Ove godine, BIS obeležava 90 godina postojanja i rada, a ovogodišnji sastanak bio je posvećen, najvećim delom, poslovanju centralnih banaka u uslovima pandemije uzrokovane virusom COVID-19, koji je promenio način delovanja centralnih banaka u svetu.

„Centralne banke su u potpunosti svesne izazova koji su pred njima s obzirom na činjenicu da su izgledi svetske ekonomije veoma neizvesni. Većina od tih izazova su izvan mandata centralnih banaka. Monetarna politika ne može samostalno omogućiti održiv rast, te su neophodni podrška fiskalnih vlasti i strukturalne reforme, a saradnja na globalnom nivou važnija je nego ikad,“ glavna je poruka učesnika ovogodišnjeg sastanka BIS-a.

CBBiH je jedna od 62 centralne banke – članica/dioničara ove institucije i godišnji sastanci banke su prilika kada se razmatraju godišnji i finansijski izveštaji BIS-a.

BIS ima nekoliko uloga, od kojih treba izdvojiti dve – jedna je bezbedno investiranje deviznih rezervi banaka članica, a druga je jačanje međunarodne finansijske saradnje, posebno dijaloga među finansijskim institucijama na temu promocije finansijske stabilnosti. Pored ovih aktivnosti, BIS predstavlja i agenta centralnih banaka u operacijama međunarodnih plaćanja, te u sklopu rada na području monetarne i finansijske stabilnosti, redovno objavljuje analize i podatke koji služe bankama članicama u procesu donošenja odluka.

CBBiH je dioničar BIS Basela od decembra 1997. godine, a BIS postoji od 1930. godine, što ga čini najstarijom međunarodnom finansijskom institucijom na svetu.