Udruženje evropskih novinara – Bugarska odgovara na indeks slobode medija RSF-a

Udruženje evropskih novinara – Bugarska odgovara na indeks slobode medija RSF-a

Iako po prvi put u mnogo godina Bugarska nije ušla u indeks slobode medija Reportera bez granica (RSF), nije dobra vest da je zemlja i dalje poslednja u EU i zaostaje čak i na zapadnom Balkanu, kažu u bugarskom ogranku Asocijacije evropskih novinara.

Važno je imati na umu da indeks “Reporteri bez granica” ne mogu apsolutno meriti slobodu izražavanja, tako da meri percepciju novinara i profesionalaca u medijima o ovoj slobodi.

„Činjenica je da je situacija u slobodi govora u Bugarskoj i dalje zabrinjavajuća. Bugarski novinari smatraju da mediji u zemlji nisu dovoljno slobodni i nezavisni, jer bi trebalo da budu u demokratskoj zemlji, članici Evropske unije”.

Bugarski novinari imali su sasvim dobre razloge da misle na ovo, kažu iz udruženja.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju medija, zaposleni su bili posebno ranjivi na sve oblike pritiska, navodi se u izveštaju. Nizak nivo plata i socijalna nesigurnost u sektoru doveli su do velikog odliva kvalitetnog osoblja.

Takođe, narušavanje medijske sredine su bili pokušaji nacionalnih i lokalnih vlasti da kupe “medijsku udobnost” sredstvima državnog budžeta ili evropskim fondovima, kaže udruženje.

Oligarhijski model vlasništva nad medijima je postajao sve dominantniji, i imao je smrzavajući efekat na novinare, a prljave kampanje usmerene na diskriminaciju novinara bile su uobičajene.

“Postoje pretnje novinarima koji kritikuju nekog da će izgubiti posao kada medij u kojima rade bude kupljen od strane oligarha.”

Asocijacija evropskih novinara – Bugarska smatra da je vredno pomenuti odbijanje Komisije za zaštitu konkurencije da odobri dogovor za Novu TV.

Ne treba zanemariti ni postupke antikorupcijske komisije, čije je ime pomešano sa skandalom, kao i oduzimanje nezakonito stečene imovine u odnosu na vlasnike medija, kažu iz udruženja.

Navodi se da izveštaj Reportera bez granica takođe pominje brutalno ubistvo novinarke Viktorije Marinove.

„Stajalište AEJ-a je oduvek bilo da se, bez čvrstih dokaza, ovaj strašni zločin ne bi trebao povezivati sa radom žrtve. Nesumnjivo, međutim, takav čin ne može a da ne utiče na osećaj bezbednosti među svim onima koji rade u ovom sektoru”.

Udruženje je saopštilo da, uprkos pesimističkom tonu izveštaja, treba napomenuti da je poslednjih sedmica u Bugarskoj moć medija bila dokazana, čak i u zemlji koja je na poslednjem mestu u Evropi po slobodi govora.

„Uticaj medijskog izveštavanja na politički život u takozvanom „Apartmentgate“ je dokaz da su mediji izuzetno efikasni u borbi protiv korupcije i mogu biti ozbiljan korektiv moći. Važno je napomenuti da se, za razliku od ranijih vremena, istraga o navodnoj zloupotrebi imovine dogodila u nekoliko medija istovremeno, te da je novinarska solidarnost dovela do značajnih rezultata“, navodi se u udruženju./ibna/