Ugovor o saradnji u oblasti odbrane između Kipra i Francuske stupio na snagu

Ugovor o saradnji u oblasti odbrane između Kipra i Francuske stupio na snagu

Nakon okončanja unutrašnjih procedura, 1. avgusta 2020. stupio je na snagu Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Republike Kipar i Francuske, koji je potpisan 4. aprila 2017. godine.

Ovaj sporazum dodatno jača i proširuje saradnju Republike Kipar sa Francuskom , u oblasti odbrane i bezbednosti, dok je istovremeno važan korak ka ostvarivanju zajedničkog cilja osiguranja stabilnog i bezbednog okruženja u Istočnom Mediteranu.

Sporazum unapređuje saradnju dveju zemalja na polju energetike i pomorske bezbednosti, ranog upozoravanja i upravljanja krizama, kao i borbe protiv terorizma i piraterije. Pored toga, na vojnom nivou je predviđena saradnja na polju naoružanja i odbrambene tehnologije, zajednička obuka vojnog osoblja i sprovođenje vežbi potrage i spasavanja.

Sporazum o odbrambenoj saradnji između Kipra i Francuske potvrđuje odličan nivo bilateralnih odnosa između dveju zemalja i višestruku saradnju među njima, što je pokazano tokom nedavnog sastanka predsednika Anastasijadesa i Macrona u Parizu./ibna