Ugovori za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na Kritu i Jonskom moru izazvali polemike u grčkom parlamentu

Ugovori za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na Kritu i Jonskom moru izazvali polemike u grčkom parlamentu

U grčkom parlamentu vodi se žestoka rasprava o četiri ugovora o radu i istraživanju mogućnosti eksploatacije ugljovodonika u Jonskom moru i zapadno od Krita.

Članovi vladajuće većine, Pokreta za promenu i Grčkog rešenja glasali su za ugovore, SIRIZA nije glasala, a KKE i DieM25 su glasali protiv.

„Danas Grčka, osim što drži kritično energetsko čvorište na istočnom Mediteranu i na Balkanu, počinje da sprovodi projekat koji ima za cilj da transformiše zemlju u proizvođača energije. Sporazum označava eksploataciju grčke Ekskluzivne ekonomske zone od strane same Grčke, koja ide stopama drugih država u regionu. Investicija potpisana danas za istraživanje i iskorištavanje potencijalnih ležišta ugljovodonika je glas poverenja u potencijal Grčke i grčku ekonomiju. Grčka, poput Kipra, preduzima dobro osmišljene i koordinisane korake u korištenju naših energetskih resursa i ne pravimo impresivne poteze koji služe u komunikacijske svrhe, već da bismo našim narodima, budućim generacijama dali perspektivu, ekonomski prosperitet i bezbednost“, izjavio je ministar za energetiku i životnu sredinu Kostis Hatzidakis.

„Naš izbor za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika zahtevao je ozbiljnu javnu kompaniju, poput Hellenic Petroleum-a, uz značajan doprinos države, kao i velike promene u vezi sa klimatskim promenama i prilagođavanjem politike zemlje potrebama životne sredine“, dodao je Kostas Zachariadis , izvestilac SIRIZA o pitanju četiri ugovora.

Nadležni ministar je primetio da smo „postigli tačku u kojoj SIRIZA otkazuje svoje ugovore, koje je potpisala deset dana pre izbora na svečanom događaju u centru Atine, u prisustvu tadašnjeg premijera, koji je takođe bio govornik! To je nešto što se pamti. Život je najbolji film. Uvek postoje iznenađenja kako bismo mogli da napredujemo u svom životu bez dosade“.

Kostis Hatzidakis naglasio je da će se bušenja strogo pridržavati međunarodnih standarda u vezi sa uslovima životne sredine, istovremeno naglašavajući da su „ovi ugovori nacionalno korisni, ekonomski korisni, korisni u svakom pogledu za našu zemlju, bez štete za životnu sredinu“ ./ ibna