Ujedinjene nacije: Dvojica lidera se moraju složiti i zatim se obratiti Guterresu

Ujedinjene nacije: Dvojica lidera se moraju složiti i zatim se obratiti Guterresu

Sve što se dešava i rečeno je sa svake od strana, u vezi sa zakazivanjem neformalnog sastanka, nije dovoljno, kažu izvori.

Piše: Michalis Michael

Stav Ujedinjenih nacija je da, pre nego što se obrate generalnom sekretaru UN-a, Antoniu Guterresu, mora postojati sporazum između dva lidera na Kipru o tome kako nastaviti dalje, rekao je neimenovani izvor za Kiparsku novinsku agenciju, kao odgovor za pitanje o mogućnosti neformalnog sastanka. Poslednje što je generalni sekretar UN-a rekao liderima u Crans Montani je da niko ne treba da prestane da se nada, ili da razmišlja, i da se obojica obrate ponovo kada budu imali jasan plan o tome gde, kada i kako žele da se sretnu, te da dođe do dogovora. Rekao im je da mu se ne vraćaju dok se ne dogovore o tome kako žele da nastave, dodao je isti izvor.

Relevantni izvor je istakao da sve što se radi i u ovom trenutku govori sa obe strane, u vezi sa organizacijom neformalnog sastanka, nije dovoljno “jer obe strane imaju svoje uslove, a to nije ono što traži generalni sekretar UN. Generalni sekretar je tražio sporazum o tome gde, kada i kako će nastaviti. Prvo što se mora desiti je da se lideri sastanu, razgovaraju, dogovore se i onda se obrate generalnom sekretaru“, rekao je izvor, procenjujući da do sada svaka strana vidi ovo pitanje samo sa svoje tačke gledišta.

Kada je upitan da li je bolje da se sastanak održi u prisustvu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a, Jane Holl Lute, isti izvor je rekao da je na liderima da odluče ko će prisustvovati sastanku, naglašavajući da je gospođa Lute razgovarala sa obe strane o mogućnosti neformalnog sastanka, ukazujući da je lider kiparskih Turaka, Mustafa Akinci, „razgovarao sa gđicom Lute o njegovom predlogu za petodnevni sastanak“.

Spehar obaveštava Savet bezbednosti

U međuvremenu, specijalni predstavnik UN-a i šef mirovnih snaga UN-a na Kipru (UNFICIP), Elizabeth Spehar, trenutno podnosi izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih naroda, pred kojim će se kasnije ovog meseca izneti rezolucija o obnovi mandata UNFICIP-a. Današnja sednica odnosi se uglavnom na UNFICIP, ali Savet također želi znati što se događa u vezi razgovora o kiparskom problemu, i zbog toga će također raspravljati o trenutnoj situaciji, rekao je izvor.

Vijeće sigurnosti se sastaje u 15 sati po njujorškom vremenu (10 uveče po kiparskom). Nakon sednice, izjave će dati gospođa Spehar i predsednik Saveta. Međutim, poseta zamenika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroixa na Kipru sledeće nedelje biće fokusirana na pitanje UNFICIP-a. Pored sastanaka koje će imati sa predsednikom Anastasiadesom i g. Akincijem, gospodin Lacroix će se sastati sa organizovanim grupama civilnog društva i posetiti “mrtvu zonu”./ ibna