Ujedinjene nacije nisu dobile zvanične informacije o otvaranju Varoše

Ujedinjene nacije nisu dobile zvanične informacije o otvaranju Varoše

Takođe je rečeno da Ujedinjene nacije „pažljivo i kontinuirano prate situaciju“

Autor: Michalis Michael

Ujedinjene nacije, prema izveštajima CNA iz Sjedinjenih Država, i dalje će se voditi relevantnim rezolucijama, rekao je portparol Stephane Dujarric, dodajući da oni uzimaju u obzir Rezoluciju 550 koja “smatra da je bilo kakav pokušaj naseljavanja u bilo kom delu Varoše neprihvatljiv ukoliko se radi o ljudima koji nisu njihovi stanovnici ovog mesta“.

Takođe je rekao da Ujedinjene nacije „pažljivo i stalno prate situaciju“, istovremeno tvrdeći da „UN nisu dobile nikakve zvanične informacije o planovima za otvaranje Varoše“. CNA je izvestila portparola o primedbama ministra spoljnih poslova kiparskih Turaka Mevluta Čavušoglua prošlog četvrtka da će Varoša biti otvoren, i pitala ga da li je zabrinut u vezi sa ovim ali i izjavama o integraciji Zapadne obale, kao i da li postoji sličnost između ova dva slučaja.

„Poređenja različitih slučajeva prepustiću vam. Mi ćemo ispitati svaki slučaj posebno. Pitanje koje ste spomenuli o Kipru očigledno je važno i osetljivo u kontekstu kiparskog pitanja“. Upitan da li misli na Tursku kad je rekao da Ujedinjene nacije nisu zvanično obaveštene, Dujarric je insistirao da “nismo dobili nikakve zvanične informacije o tom pitanju”.

To je rekao i kada mu je pomenuto pismo koje je 26. juna Generalnom sekretaru poslao kiparski predsednik Nikos Anastasiades i odgovor Antonija Guterresa predsedniku Republike. U odgovoru na pismo od 7. jula, Guterres uverava predsednika Anastasiadesa da „stav UN ostaje nepromenjen. UN se i dalje vode odgovarajućim rezolucijama i na raspolaganju su da pomognu u svim merama u skladu sa ovim rezolucijama “./ ibna