UK i Crna Gora naglasile zajedničku posvećenost NATO-u tokom posete Carrier Strike Group

UK i Crna Gora naglasile zajedničku posvećenost NATO-u tokom posete Carrier Strike Group

Britanska državna ministarka za odbranu baronica Annabel Goldie potvrdila je posvećenost Velike Britanije bezbednosti zapadnog Balkana tokom posete Crnoj Gori, saopštila je u petak vlada Velike Britanije.

Paralelno sa posetom HMS Richmonda, ploveći sa britanskom Carrier Strike Group, Ladi Goldie održala je sastanke na visokom nivou kako bi razgovarala o regionalnoj bezbednosti, ulozi NATO-a u održavanju te bezbednosti i održavanju stabilnosti, kao i o odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore u odbrani.

Državni ministar za odbranu, baronica Goldie, rekla je da poseta Carrier Strike Group luci Bar obeležava četvrtu godišnjicu pristupanja Crne Gore NATO-u i simbolizuje “naš bliski odnos kao članova najuspešnijeg vojnog saveza u istoriji”.

„Velika Britanija je prva država koja je odobrila članstvo Crne Gore u NATO-u 2017. godine i i dalje smo posvećeni pružanju podrške Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana na njenom evroatlantskom putu“, naglasila je barunica.

U dvodnevnoj poseti, barunica se sastala sa predsednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministarkom odbrane Oliverom Injac. Razgovarala je o regionalnim bezbednosnim pitanjima, posvećenosti Velike Britanije podršci svojim partnerima i pozitivnoj ulozi koju NATO igra u potpori stabilnosti regiona. “Crna Gora je važan partner Velikoj Britaniji i kolega saveznik u NATO-u. Naše oružane snage daju svoj doprinos mirovnoj misiji NATO-a KFOR-a na Kosovu, koja pomaže u zaštiti mira više od 20 godina”, navodi se u saopštenju za štampu.

Tokom posete luci Bar, HMS Richmond bio je domaćin niza diplomatskih događaja, uključujući doniranje opreme za traganje i spasavanje Oružanim snagama Crne Gore i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između dve vlade radi saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala. Brod je takođe bio domaćin sastanka baronice Goldie sa premijerom Krivokapićem, STEM edukativnog događaja sa lokalnom školskom decom i događaja Mreže žena u miru i bezbednosti. Takođe, bio je domaćin prijema i demonstracije sposobnosti u čast rođendana Njenog Veličanstva Kraljice.

“Crna Gora je gostoljubiva i lepa zemlja. HMS Richmond je ponosan što je odigrao svoju ulogu u pružanju podrške ovom ključnom strateškom savezu. Zahvaljujem svima koji su bili uključeni u uspešnu posetu Baru”, rekao je komandujući HMS Richmond, komandant Hugh Botterill.