UK poziva na dijalog oko spora o kiparskoj Ekslkuzivnoj ekonomskoj zoni

UK poziva na dijalog oko spora o kiparskoj Ekslkuzivnoj ekonomskoj zoni

U prvoj zvaničnoj izjavi Velike Britanije nakon Turskog početka bušenja u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, ministar za Evropu Sir Alan Duncan ponovio je standardni britanski odgovor, onakav kakav je formulisan prošlog meseca.

Labiristički poslanik Paul Farrelli uputio je pismeno pitanje ministru spoljnih poslova, Jeremiju Huntu, u kojem je pitao “koje je nedavne izjave ministar spoljnih poslova dao svom turskom kolegi o odluci Turske da nastavi s operacijama bušenja na moru u okviru Ekskluzivne ekonomske zone Kipra”.

Sir Alan Duncan, koji je prihvatio izazov odgovora, rekao je u pismenom odgovoru od 18. juna:

“Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u istočnom Mediteranu. Želeli bismo da se situacija smiri. Pokrenuo sam pitanje planova Turske za bušenja u vodama oko Kipra s turskim ambasadorom u Londonu, a britanski ambasador u Ankari angažovao se kod turskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi zatražio da situacija ne eskalira,” rekao je britanski ministar za Evropu.

“Sa Turskom smo bili jasni i javno i privatno da se protivimo njihovim planovima za bušenje. Takođe nastavljamo da priznajemo suvereno pravo Republike Kipra da eksploatiše naftu i gas u svojoj međunarodno dogovorenoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni.“

„Smatramo da je to ključno za stabilnost na Mediteranu i za integritet međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima koji se primenjuje takvim sporovima, ne kroz silu, militarizaciju ili prinudu, već kroz dijalog i u skladu sa međunarodnim pravom.

“Nastavićemo da radimo sa Republikom Kipar i širim regionom u tom cilju. Mi i dalje pridajemo najviši značaj obezbeđivanju dugoročnog rešenja podele Kipra i pozivamo sve strane da traže načine na koje razvoj resursa ostrva može da podrži potragu za rešenjem u korist svih Kiprana.” / ibna