Ukidanje inspekcije rada i krivičnog gonjenja finansijskog kriminala dovodi do nezadovoljstva SIRIZE

Ukidanje inspekcije rada i krivičnog gonjenja finansijskog kriminala dovodi do nezadovoljstva SIRIZE

Predsednički dekret, kojim se u Grčkoj nakon 24 godine ukida Specijalni sekretarijat Agencije za izvršenje privrednih zločina (SDOE) i nezavisnost Grčke inspekcije rada (LIC / SEPE), izazvao je snažnu reakciju glavne opozicione stranke u državnom parlamentu.

Odgovornosti SDOE-a se prenose na Generalni sekretarijat za poresku politiku i javnu imovinu, a LIC / SEPE (Inspektorat rada) na Generalni sekretarijat za rad, zajedno sa drugim strukturama kao što su socijalna solidarnost i ekonomija solidarnosti, te bezbednost i zdravstvena zaštita na radu.

SIRIZA govori o devalvaciji države, koja ugrožava javni interes, a portparol stranke naglašava da odluke Mitsotakisove administracije “ukidaju važne kontrolne mehanizme u službi društva i demokratije”.

Bivši ministar rada, Effie Achtsioglou, napominje da Mitsotakisova administracija “ne gubi vreme kada je riječ o uklanjanju institucionalne zaštite radnika i pokazuje da je jedna od malobrojnih predizbornih obaveza koje je on odlučio ispuniti upravo ona o deaktivaciji kontrolnih mehanizama ”. “Mi ćemo u parlamentu braniti sve što smo učinili kako bismo unapredili SEPE i zaštitili radnike”, naglasila je ona.

Podsećamo da su SEPE i SDOE ojačane i organizaciono i kadrovski od strane prethodne vlade, a SIRIZA je naglasila da pooštravanje kontrola i nametanje kazni doprinose smanjenju kršenja zakona o radu i poreskih prekršaja.

Pre izbora, SIRIZA je kritikovala sastanke vođe Nove demoratije i sadašnjeg premijera sa biznismenima na ostrvima, koji su se žalili na kontrole i novčane kazne. “Mi ćemo poravnati barijere u preduzetništvu,” rekao je K. Mitsotakis na jednom od ovih sastanaka, uzrokujući gnev SIRIZE.

U ND-u su prije izbora naglasili da se zakon o radu mora poštivati i da se njegova primena mora proveravati, ali je naglasio da to nije posao za državu. Prema izvorima iz vlade, odluka o ukidanju SDOE i SEPE stavljanjem istih pod Generalni sekretarijat dovodi do prekida saradnje vlade sa kontrolnim mehanizmima. Prema informacijama, nove usluge će voditi državni službenik izabran kroz konkurs.

SIRIZA najavila “vladu u senci”

U međuvremenu, SIRIZA je najavila formiranje “vlade u senci”, sastavljenu od šefova glavne opozicione stranke koji će preuzeti borbu „prsa u prsa“ sa vladom i ministarstvima. Bivši ministri su bili na odgovornim položajima, kao što je EU. Tsakalotos u sektoru finansija, Effie Achtsioglou u sektoru rada, Georgios Katrougalos u spoljnim poslovima, i Socrates Famellos u energetskom sektoru./ibna