Ukidanje kontrole kapitala se smatra “povratakom u normalnost” za Grčku

Ukidanje kontrole kapitala se smatra “povratakom u normalnost” za Grčku

Izvori grčke vlade pozdravili su potpuno ukidanje kontrole kapitala od 1. septembra u Grčkoj kao “povratak u normalne tokove” za privredu, poslovanje i bankarski sistem.

U ponedeljak je premijer Kyriacos Mitsotakis tokom vanrednog izlaganja u parlamentu najavio potpuno ukidanje kontrole kapitala u Grčkoj od 1. septembra.

„Danas ćemo objaviti nešto što stiže ranije nego što smo planirali. U saradnji sa Bankom Grčke, kontrola kapitala je od danas stvar prošlosti. Ministar finansija će zvanično podnijeti odgovarajući amandman i dati neka dodatna pojašnjenja“, rekao je Mitsotakis. Amandman je odobrila velika većina parlamentarnih stranaka, aodbacile su ga samo Komunistička partija i stranka Grčko rešenje.

Premijer je istakao da su neradni dani u bankama i kontrola kapitala, uvedeni u leto 2015. godine, rezultat katastrofalne politike koja je u to vreme usvojena, a koja je sada završena. Mitsotakis je dodao da su grčke banke sada u mogućnosti da se zadužuju pod boljim uslovima i uopšte su zdravije, dok grčke obveznice i dalje dostižu sve najniže nivoe. „Novi ciklus optimizma za privredu, bankarski sistem i Grčku počinje danas“, istakao je premijer.

Zastupnici glavne opozicione stranke SIRIZA istakli su da je uprava Alexisa Tsiprasa već prethodnih meseci pokrenula proces za ukidanje kontrole kapitala, ai da ga trenutna vlada predstavlja kao svoj lični uspeh.

Najava dolazi nakon sastanka Saveta za sistemsku stabilnost (Banka Grčke, Komisija za tržište kapitala, Helensko bankarsko udruženje itd.), dok su međunarodni kreditori navodno u subotu dali zeleno svetlo. Guverner Banke Grčke Iannis Stournaras preporučio je ukidanje konačnih ograničenja nakon posmatranja stalnog povećanja bankarskih depozita.

Stournaras je rekao za Reuters da odluka “označava povratak u normalu i rastuće poverenje”.

Odluka “podiže značajan teret sa kredibiliteta i perspektive grčke ekonomije”, navodi se u saopštenju Grčke federacije preduzeća (SEV). Lokalni izveštaji ističu da je jedan od ključnih ciljeva ukidanja svih ograničenja nadogradnja Grčke od strane kreditnih agencija, što je potez koji će povećati interesovanje investitora za Grčku ./ibna