Ukrajina i Turska potpisuju sporazum o nabavci dronova i korveta zbog jačanja snaga bezbednosti

Ukrajina i Turska potpisuju sporazum o nabavci dronova i korveta zbog jačanja snaga bezbednosti

Ukrajina želi da pojača svoju mornaricu kako bi ojačala bezbednost u Crnom i Azovskom moru, zahvaljujući turskom ugovoru koji se tiču korveta i dronova.

Zajedno sa kupovinom bespilotnih letelica (UAV) od Turske, Ukrajina će ojačati svoju mornaricu korvetama klase Ada, nakon novog sporazuma između dve zemlje, saopštila je u petak turska uprava za odbrambenu industriju.

„Saradnja odbrambene industrije između Turske i Ukrajine nastavlja da raste“, objavilo je tursko predsedništvo odbrambene industrije (SSB) na Tvitteru.

Zvaničnici odbrane dve zemlje potpisali su sporazume o bespilotnim letelicama (UAV) i korvetama Ada tokom posete Ismaila Demira, šefa SSB-a, glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Prema sporazumu o snabdevanju, Ukrajina ima za cilj da ojača svoju mornaricu kako bi poboljšala bezbednost u Crnom i Azovskom moru.

Ada Corvette može da identifikuje, pozicionira, klasifikuje i uništava ciljeve u vazduhu, na površini i pod vodom, kao i da pruža pomorsku vatrenu podršku.

Pored izbegavanja potencijalnih pretnji, korvete mogu da obavljaju pomorske operacije, kao što su pomorski nadzor i patrole, obalna zaštita i infrastruktura, kao i nadzor i istraživanje ekskluzivnih ekonomskih zona. / ibna