Umro je … Ne, nije … Da, jeste … Ne, nije

Umro je … Ne, nije … Da, jeste … Ne, nije

Bosnu i Hercegovinu potresla je u utorak popodne vest da je u svojoj ćeliji u zatvoru Scheveningen umro bivši ratni komandant vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić.

Nekoliko internet portala je to objavilo kao činjenicu, ali bez traženja ikakve potvrde. Pozvali su se na zvanični Tvitter nalog nove ministarke spoljnih poslova BiH, Bisere Turković. Druga činjenica je da postoji nalog i dana njemu stoji post o smrti Ratka Mladića.

Ubrzo nakon konfuzije, portali su uklonili priču o ovom slučaju bez ikakvog objašnjenja. Vest se ispostavila kao još jedna lažna priča. Autor ove prevare bio je italijanski novinar Tommaso Debenedetti koji je stvorio lažni nalog ministarke Turković na Tvitteru i objavio lažnu vest. On je poznat po sličnim prevarama u prošlosti.

Odjek prevare bio je toliko veliki da je čak i Mladićev sin, Darko, morao reagovati izjavom u kojoj je rekao da je njegov otac živ i da je razgovarao s njim telefonom samo pola sata pre nego što je vest odjeknula u javnosti.

Takođe, vest je službeno demantovana i iz Haga, gde Ratko Mladić čeka pravosnažnu presudu za ratne zločine tokom rata u BiH 1992-1995. Jako je bolestan i njegovo zdravstveno stanje se svakim danom pogoršava, ali još uvek nije umro. Darko Mladić je rekao da se njegov otac, nakon što je obavešten o prevari, smejao i rekao: “Kunem se sa majkom da sam živ!”

Ministarstvo spoljnih poslova BiH saopštilo je da ministarka Turković nema nikakve veze sa ovom prevarom i da čak nema ni Tvitter nalog.

Ali, tužna je istina da je ovaj slučaj otkrio da novinarstvo u Bosni i Hercegovini duboko pati od bolesti koja se naziva “senzacionalizam” i da mediji, naročito online, žure da objavljuju “najatraktivnije” vesti čak i bez ikakve potvrde. Ovo nije jedini slučaj gde su se mediji uneli konkfuziju samo da bi privukli „klikove“ na svoje stranice./ibna