NaslovnicaRegionUNUK OSUĐEN U HRVATSKOJ JER JE POMOGAO BABI DA SE UBIJE: Starica...

UNUK OSUĐEN U HRVATSKOJ JER JE POMOGAO BABI DA SE UBIJE: Starica 2 dana umirala u teškim mukama NIJE HTELA DA ŽIVI ZBOG SRAMOTE

Objavljeno:

Muškarac rodom iz Slovenije (48) osuđen je u Hrvatskoj na sedam meseci zatvora i godinu dana uslovno jer je pomogao baki da se ubije.

Opštinski krivični sud u Zagrebu izrekao je uslovnu presudu za učešće u samoubistvu nakon priznanja okrivljenog. Usput mu je naloženo i da plati oko 260 evra sudskih troškova uprkos zahtevu da bude oslobođen plaćanja sudskih troškova jer mu rođaci finansijski pomažu.

– Ja sam kriv. Priznajem da sam počinio ono što piše u optužnici. Ali to sam uradio na zahtev moje bake koja me je više puta molila da to uradim. Želela je da sebi oduzme život zbog događaja koji je smatrala porodičnom sramotom. Na njene ponovljene molbe konačno sam pristao da kupim hlorovodoničnu kiselinu. Baka je znala da sam je kupio i gde sam je ostavio. Nisam video kad je to popila jer nisam bio u kući. Za ovu nameru je znala i ćerka moje bake odnosno moja majka – priznao je u sudnici D.Š.

Optuženi je u obližnjoj zagrebačkoj radnji kupio hlorovodoničnu kiselinu marke “Meteor” koju je potom sipao u bocu sa natpisom Aethanolum dilutum i stavio na dno ormarića. Pritom je poprskao pantalone koje su odmah izbledele. Znao je da je njegovoj baki teško da živi u depresiji u koju je zapala posle porodične tragedije.

Baka je 27. novembra 2017. godine popila koktel svog unuka i ubrzo završila u teškom stanju u bolnici Rebro gde je sutradan umrla u najtežim mukama.

Zadobila je stravične korozivne povrede jednjaka, želuca, creva i jetre, a sumnja je ubrzo pala na njenog unuka koji nije krio da ga je baka “molila da joj kupi varikinu” da bi se ubila. Tužilaštvo je nakon trogodišnje istrage podiglo optužnicu protiv unuka koji je najpre negirao krivicu. Naglasio je da je odbio da joj kupi varikinu, ali da je jednog dana, nakon njenih silnih molbi, otišao u prodavnicu.

– Kad sam doneo hlorovodoničnu kiselinu baba je krenula za mnom i zamolila me da joj dam piće. Stavio sam je u orman. Naterala me je da je kupim i iskreno nisam verovao da će je popiti. Ne smatram se krivim – branio se na početku D.Š. koji je takođe ponovio da su svi u kući znali za želju njegove bake da počini samoubistvo.

Tetka optuženog V.H. se priseća tragedije rekavši da se depresija njene majke pogoršala 2016. godine nakon smrti sina.

– Sestrin sin me je 27. novembra pitao gde je baka. Bilo mi je čudno što je nema pa sam otišla na balkon i videla baku u stolici. Zatim je ustala i otišla do fotelje u dnevnoj sobi. Posle toga je sin moje sestre rekao da je baka popila malo alkohola pa sam otišla na balkon i našla flašu sa etiketom alkohola. Pozvali smo Hitnu pomoć, a kasnije tog dana D.Š. je došao kući i rekao mi da je sipao hlorovodoničnu kiselinu u bakinu flašu jer je to od njega tražila. Bila sam u šoku i odjurila na Rebro i rekla im šta je popila. Majka je morala na operaciju, brzo je umrla, a policiji sam prijavila D.Š. jer to nije smeo – zaključila je V.H.

Zet pokojne starice ispričao je kako mu je svekrva govorila da će uskoro otići.

Često je plakala i pila sedative. Tokom uviđaja na balkonu je pronađena flaša alkohola i svi su prvo pomislili da je pila medicinski alkohol, ali je veštačenjem utvrđeno da sadrži mešavinu hlorovodonične kiseline i tada nepoznate supstance.

(Kurir.rs/Jutarnji/Foto:Ilustracija)

Kurir

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave