Ursula von der Leyen iz Tirane započela zapadnobalkansku turneju

Ursula von der Leyen iz Tirane započela zapadnobalkansku turneju

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen iz Tirane je započela posetu Zapadnom Balkanu, u okviru saradnje EU sa regionom i pripreme Samita EU i Zapadnog Balkana.

„Danas započinjem posetu naših šest partnera sa Zapadnog Balkana uoči Samita sledeće sedmice. Moja poruka je jasna: delimo zajedničku evropsku budućnost. Upravo je pripremamo zajedno se boreći protiv COVID, strateškim ulaganjima i dajući našim mladima šansu“, napisala je predsednica Evropske komisije na svom Tviter nalogu.

Nastavljajući Ursula von der Leien, u novom tvitu komentariše dobrodošlicu albanskog premijera Edija Rame: „Drago mi je što sam započela svoju posetu Zapadnom Balkanu u Albaniji. Moja poruka je jasna: budućnost Albanije je u EU. Komisija EU čvrsto ostaje pri ovoj opredeljenosti. Sa dobrim napretkom u reformama pravosuđa, Albanija je to jasno postigla. Sada bi svoje trebala učiniti i EU ”.

Pozivajući se na napore da se iskoreni pandemija, ona je to rekla:

„Radimo ruku pod ruku kako bismo osigurali trajni oporavak od pandemije. Tim Evrope je na vašoj strani, sa 430.000 doza doniranih Albaniji”.

Govorila je o zajedničkim prioritetima, a to su „ubrzanje vakcinacije“ i „otvaranje radnih mesta i rast sa Ekonomskim i investicionim planom za Zapadni Balkan“ ./ Ibna