NaslovnicaSrbijaUSPEŠNO REŠEN PROBLEM PROIZVODNJE ĆUMURA: Ministarka Tanasković u Brusu

USPEŠNO REŠEN PROBLEM PROIZVODNJE ĆUMURA: Ministarka Tanasković u Brusu

Objavljeno:

Mnistarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je selo Žunje u opštini Brus gde je razgovarala sa meštanima koji se bave proizvodnjom ćumura i tom prilikom im saopštila da će ćumuranama na tom području opet biti dozvoljen rad.

– Doneli smo instrukciju kako da republički šumarski i lovni inspektori na terenu postupaju u vezi sa ćumuranama, što predstavlja trajno rešenje problema sa kojim su se suočavali lokalni proizvođači ćumura. Došli smo da rešimo problem ljudi koji imaju svoje ćumurane ovde već 30 godina, a kojima je bio zabranjen rad zato što bi mogli da ugroze prirodno okruženje, jer su okruženi šumom, Ovde se nikada nije dogodio požar, tako da smo uspeli da prevaziđemo ovaj problem i možemo ljudima da odobrimo da nastave da rade i bave se onim čime se bave tradicionalno obećala je ministarka Tanasković.

Ona je precizirala da je po ovoj Instrukciji tumačenje Zakona o šumama definisano drugačije u smislu da više ne može inspektor na terenu da tumači šta znači ćumurana i da li eventualno u šumskom prostoru može da dovede do požara.

-Postojao je strah da se to ne dogodi ovde, ali sve ćumurane su zidane, nema vatre na otvorenom i zato bojazni nema. Zakon koji je trenutno važeći je pisan pedesetih godina prošlog veka i naravno da nije predvideo zidane ćumurane. Mi ćemo svakako ići u izmenu Zakona da to sve definišemo jer u međuvremenu se mnogo toga promenilo, kao i način na koji ćumurane rade.

Do izmene tog zakona važiće ova instrukcija, koja je podzakonski akt., kazala je ministarka.

Tanaskovićeva je sa meštanima sela Žunje razgovarala o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi i na selu i o načinima kako država može da im pomogne i u rešavanju životnih problema.

Kurir.rs/Ž. M.

Kurir

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave