Usporeni veliki infrastrukturni projekti u Sloveniji

Usporeni veliki infrastrukturni projekti u Sloveniji

Epidemija coronavirusa i prateće restriktivne mere usporili su rad na velikim infrastrukturnim projektima u Sloveniji. Rad na drugoj cevi tunela autoputa Karavanke sveden je na minimum, a intenzitet rada na novoj železničkoj pruzi koja služi za luku Koper smanjen je, piše agencija STA.

Nacionalna kompanija za autoputeve DARS saopštila je u utorak da su radovi na tunelu prilagođeni situaciji. Glavni radovi su obustavljeni zbog poremećaja u snabdevanju materijalom i teškoća u obezbeđivanju odgovarajućeg smeštaja za radnike.

Turski izvođač kompanija Cengiz izvestio je DARS da su radovi ometeni i svedeni na minimum.

“Kada se situacija stabilizuje, napraviće se analiza uticaja na krajnji rok”, rekao je DARS, napominjući da su radovi na austrijskoj strani tunela obustavljeni prošle nedelje.

U međuvremenu, operator autoputa nastavlja sa najnužnijim radovima na održavanju mreže.

Rad se nastavlja i na novoj železničkoj pruzi između luke Koper i čvorišta Divača, trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u zemlji, iako nižeg intenziteta.

2TDK, državna kompanija koja upravlja projektom, rekla je da se izvođači radova drže uputstva i preventivnih mera. Arheolozi koji istražuju nalazišta na prilaznim putevima u međuvremenu su obustavili svoj rad.

Kompanija je rekla da su se izvođači suočili sa nedostatkom radne snage, jer se mnogi strani radnici nisu mogli vratiti u Sloveniju na vreme, zbog zatvorenih granica.

Iako vladina uredba koja ograničava komercijalnu aktivnost ne utiče na radove na gradilištima, 2TDK je rekao da će moguća odluka o potpunoj obustavi rada zavisiti od objektivnih okolnosti i daljih vladinih mera.

Dodaje se da kratkotrajno obustavljanje radova na prilaznim putevima, ako bude potrebno, neće rezultirati gubitkom sredstava EU, jer će planirani radovi biti okončani do kraja godine.

“Uticaj i veličina pandemije koronavirusa trenutno se ne mogu predvideti”, kažu u 2TDK i dodaju da se, međutim, ne mogu izbeći posledice za šire društvo donete usporavanjem projekta.

Nacionalni železnički operater Slovenske Železnice u međuvremenu su saopštile da se, dok je prevoz putnika na čekanju, druge usluge pružaju bez prekida.

Rad na železničkoj infrastrukturi odvija se prema planu, pošto su radnici pravilno zaštićeni i dobili su uputstva, saopštile su Slovenske Železnice, koje su kuće za odmor u svom vlasništvu učinile dostupnim za osoblje koje je najviše izloženo epidemiji.

“Kapaciteti za odmor biće dostupni osobama koje se zbog bolesti nisu u mogućnosti vratiti kući i za privremeni smeštaj radnika koji su u službi funkcionisanje države.”