Usprkos razlikama, saradnja policija je dobra

Usprkos razlikama, saradnja policija je dobra

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, poručili su u Beogradu da je saradnja crnogorske i srpske policije na suzbijanju organizovanog kriminala kontinuirana i kvalitetna i da kriminalci nesu i neće biti bezbedni, ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji.

Ministar Nuhodžić je pohvalio saradnju kriminalističkih policija, kao i zajedničkih operativnih timova, koja je rezultirala lociranjem lica koja se međunarodno potražuju, presecanjem kanala krijumčarenja narkotika i rasvetljavanjem teških krivičnih djela.

„Svedoci smo da kriminalne grupe deluju ne poznajući granice, ne samo u našem regionu, već i širom sveta. Zato je naš najbolji odgovor otvorena, efikasna i iskrena saradnja koja jasno govori da kriminalci nesu i neće biti sigurni ni u Srbiji ni u Crnoj Gori i da će se naše države snažno suprotstaviti i obračunati sa organizovanim kriminalom“, istakao je ministar Nuhodžić.

Nadalje, ministar je podsetio da je prošle godine potpisan sporazum koji će stanovništvu u pograničnim opštinama Crne Gore i Srbije olakšati kretanje i prelaženje granice, u cilju rešavanja njihovih svakodnevnih potreba.

„Raduje me da je u završnoj fazi formiranje komisije koja se bavi ovom problematikom i da će vrlo brzo doći do implementacije ovog sporazuma“, rekao je Nuhodžić i dodao da je na sastanku dogovoreno da se razmotri mogućnost izgradnje zajedničkog graničnog prelaza u Boljarima, na auto-putu koji će biti značajna saobraćajnica između dve države.

Ministar Nuhodžić se osvrnuo i na saradnju kroz zajedničke patrole tokom letnje turističke sezone i istakao da taj vid saradnje doprinosi povećanju bezbednosti turista iz Srbije koji dolaze i borave u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je kazao da je saradnja na polju borbe protiv organizovanog kriminala efikasna i da pripadnici kriminalističkih policija brzo razmenjuju informacije koje su važne za otkrivanje krivičnih dela.

„Naš posao je zajednički. Imamo izuzetnu saradnju koja će se nastaviti i u budućnosti, jer hoćemo da kriminalci dobiju jasnu poruku da će policije izaći kao pobednici u borbi protiv organizovanog kriminala“, istakao je Stefanović.

Govoreći o saradnji graničnih policija dvije zemlje, Stefanović je naveo da je sa kolegom Nuhodžićem razgovarao o proširenju kapaciteta graničnih prelaza, kako bi se građanima olakšao tranzit, ne samo tokom letnje sezone, već i tokom čitave godine.

„Cilj nam je i da zaustavimo šverc narkotika, robe, kao i prelazak lica koja su iz kriminogenog miljea“, rekao je ministar Stefanović koji se zahvalio ministru Nuhodžiću i pripadnicima crnogorske policije na izuzetnoj saradnji.