Uticaj koronavirusa na male poslove u Sloveniji

Uticaj koronavirusa na male poslove u Sloveniji

Zanatsko-preduzetnička komora Slovenije (OZS) upozorila je da je čak 1.400 samostalnih preduzetnika ovog meseca moralo da zatvori svoje radnje i predlaže da oni budu uključeni u mere koje je planirala Vlada da ublaži ekonomski uticaj epidemije koronavirusa, ukoliko se odluče da ponovo pokrenu svoj posao.

OZS kaže da su mnogi samostalni preduzetnici zatvorili svoje firme da ne bi plaćali doprinose i takse za socijalno osiguranje u vreme kada potražnja za njihovim uslugama i proizvodima opada.

“Moramo shvatiti nevolje mnogih samostalnih preduzetnika koji su preko noći izgubili prihode … i zato što se samo govorilo o odlaganju plaćanja doprinosa i poreza, mnogi su se odlučili da zatvore svoje poslovanje”, saopštila je Komora.

Prošle nedelje je Skupština Slovenije usvojila izmene koje su omogućile samostalnim preduzetnicima da odlože plaćanje doprinosa i poreza za april, maj i jun.

Ove nedelje, Vlada je najavila dodatne mere za samostalne preduzetnike, uključujući doprinos za socijalno osiguranje i oslobađanje od poreza, i obezbeđivanje mesečnog univerzalnog dohotka od 70% minimalne zarade.

Detalje o ovom predlogu Vlada treba da utvrdi danas.

OZS je danas upozorila da će samostalni preduzetnici koji su zatvorili svoje radnje, ako ne budu uključeni u ove mere, završiti na birou za zapošljavanje i trebaće im socijalna pomoć, što će postati dodatno opterećenje za državu.

OZS takođe predlaže da planirane mere budu na snazi od 1. marta, kada je počeo da se pokazuje pad narudžbi.