NaslovnicaAlo.rsUTICAJ MESA Ovde Bil Gejts ulaže novac: To je budućnost

UTICAJ MESA Ovde Bil Gejts ulaže novac: To je budućnost

Objavljeno:

Tom prilikom izjavio je da veruje da je budućnost u biljnom mesu.

Smatra da većina ljudi ne zna kako se poljoprivredom doprinosi klimatskim promenama, posebno kada su u pitanju emisije metana iz stoke i đubriva.

O uticaju poljoprivrede na životnu sredinu razgovarao je s muzičarem i režiserom Ahmirom Tompsonom, poznatim kao Questlove, koji je takođe investirao u nekoliko startapova za proizvodnju hrane baziranoj na biljkama.

Questlove je Gatesu kazao da firma “Impossible” proizvodi biljni biftek sa sirom koji je omiljen i bivšem američkom predsedniku Baraku Obami. Istakao je da ga je osvojilo to što biljna hrana ima ukus pravog mesa, prenosi Biznisinfo.ba.

Poljoprivredom se stvara 24 odsto od ukupne svetske emisije gasova sa efektom staklene bašte. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država, uglavnom je reč o emisijama metana iz stoke i đubriva.

Najviše gasova, među kojima je metan, nastaje tokom proizvodnje goveđeg mesa. Na globalnom nivou se oslobađa 50 kilograma štetnih gasova iz 99 grama govedine. Gates je 2018. napisao: “Da je stoka država, bila bi treća po emisiji gasova staklene bašte”.

U knjizi iz 2021. “Kako izbeći klimatsku katastrofu (How to Avoid a Climate Disaster)” je napisao da će efikasna borba protiv klimatskih promena podrazumevati spremnost da se posveti novim stvarima, kao što su električna vozila i sintetičko meso.

Tada je tvrdio da bogate države imaju resurse potrebne za prelazak na stoprocentnu sintetičku govedinu. Mišljenja je da će ukus ovog mesa biti sve bolji.

Biljno meso čini mali deo ukupnog tržišta mesa. Gates je svestan da će ljude biti teško uveriti da prestanu da jedu pravo meso. Jedan od razloga zašto je to tako jeste što je biljno mesto skuplje.

Zato kroz svoju fondaciju podržava startapove za uzgoj biljnog i laboratorijskog mesa.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave