Uvođenje viza, ambasador EU reaguje nakon odluke holandskog parlamenta

Uvođenje viza, ambasador EU reaguje nakon odluke holandskog parlamenta

Šef delegacije EU u Tirani, Luigi Soreca, reagovao je danas nakon odluke holandskog parlamenta da izglasa odluku o ponovnom uspostavljanju viznog režima za albanske državljane, nakon rastuće zabrinutosti oko uloge Albanaca u različitim kriminalnim aktivnostima u ovoj zemlji.

U javnom nastupu, ambasador EU je uverio javno mnenje da će se režim slobodnog putovanja bez viza u šengenskoj zoni za albanske državljne nastaviti i u budućnosti.

“Ništa nije promenilo. Albanci će nastaviti da putuju bez viza. Pozivamo albansku i holandsku vladu da intenziviraju saradnju. Bezvizni režim bio je fantastično dostignuće za Albaniju. Ubeđeni smo da će albanske vlasti preduzeti sve neophodne mere kako bi se ovo dostignuće očuvalo“, rekao je Soreca.

Odluka holandskih vlasti je usledila nakon što je većina u Donjem domu parlamenta ove zemlje zatražila ponovno uvođenje viznog režima za albanske državljane.

Albanci putuju u zemlje članice EU bez potrebe za ulaznim vizama od 2010. godine, a ova odluka je uključivala i Holandiju. Međutim, radne vize i dalje ostaju na snazi. / ibna /