Uvrštavanje Severne Makedonije na listu zajedničkih interesa SAD i Nemačke je dobra vest, tvrdi Pendarovski

Uvrštavanje Severne Makedonije na listu zajedničkih interesa SAD i Nemačke je dobra vest, tvrdi Pendarovski

U razgovoru za TV24, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da je Skoplje predložilo Sofiji da razgovore o istorijskom periodu do 1944. godine prepuste istoričarima, „i da se fokusiramo na sadašnjost“.

Predsednik Severne Makedonije veruje da bi se trenutno trebalo fokusirati na obnavljanje poverenja i sekundarna pitanja kao što su infrastruktura, energetska povezanost, saradnja u obrazovanju, medijima i još mnogo toga.

„Moj stav je da, dok se ne održe izbori u Bugarskoj, treba da ostanemo posvećeni samo ovom nizu pitanja“, rekao je Pendarovski tokom gostovanja u TV emisiji „Otvoreno“, dodajući da „to ne znači da očekujemo novu vladu nakon bugarskih izbora, ali sačekaćemo dva ili tri meseca da se prašina slegne, a zatim ćemo se trezveno pridružiti pregovaračkom stolu i videti šta u tom kontekstu možemo učiniti“.

Povodom ponude grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa da posreduje u pregovorima sa Bugarskom, predsednik Pendarovski rekao je da bi takvo posredovanje pokrenulo više pitanja za Bugare nego za Severnu Makedoniju, napominjući da su grčki političari, poput bivšeg ministra spoljnih poslova Nikosa Kotziasa, prilično kritični prema bugarskim stavovima prema Severnoj Makedoniji. Kako je rekao, da bi neko mogao biti prihvaćen kao posrednik, obe strane moraju biti uverene u njegovu nezavisnost.

„U tipičnom balkanskom sporu kakav je nametnula Sofija, sumnjam da bi se treća balkanska država mogla smatrati nezavisnim posrednikom“, rekao je Pendarovski, dodajući da su „najbolji posrednici u balkanskim poslovima oni snažni i udaljeni“.

„Lično, u svojstvu predsednika,“ nastavio je Pendarovski, „ne bih imao problema sa grčkom medijacijom, za koju nije primljen zvanični zahtev, osim ako za posrednika ne bude imenovan Antonis Samaras.“

Što se tiče perspektive prema EU, šef države veruje da su nakon Brexita Nemačka, Francuska i Holandija istaknute kao „motori Evrope“, pored Poljske od novijih članica, i kao takve treba da stave ovo pitanje sto. Ne bi bilo loše, rekao je Pendarovski, da pitanje između Skoplja i Sofije uključi i neke Evropljane, jer „kada stavite dva Balkanca za sto, veoma je teško da sami pronađu rešenje bez spoljne pomoći“.

Predsednik Pendarovski veruje da je za zapadni Balkan dobro što se Severna Makedonija nalazi na američko-nemačkoj listi zajedničkih interesa.

„Dobro je biti pod njihovim okriljem. Nemam iluzija, strahova ili rezervi da nam Nemačka i Amerika mogu nametnuti nedemokratsko rešenje “, rekao je Pendarovski u intervjuu za TV24. / ibna