Uzastopni sastanci u vezi sa pitanjem migranata u palati Maximos

Uzastopni sastanci u vezi sa pitanjem migranata u palati Maximos

Skoro svakodnevni sastanci u palati Maximos, sedištu grčke vlade, vrte se oko pitanja migranata – a više ne i zbog pitanja izbeglica – jer je vlada preimenovala problem.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su ministar za zaštitu građana Michalis Chrisochoidis, ministar unutrašnjih poslova Takis ​​Theodorikakos, državni ministar Giorgos Gerapetritis, generalni sekretar za migracionu politiku Patroklos Georgiadis i specijalni sekretar za prijem Manos Logothetis.

Jedna od donesenih odluka bila je da će posebnu komunikaciju o pitanju migranata i izbeglica vršiti isključivo specijalni sekretar za prijem Manos Logothetis. To je indikativno zbog značaja koji vlada sada daje ovom problemu. Tako nešto je i SIRIZA ranije radila, a dovelo je do sasoećajnih izjava George Kyritsisa o broju migranata koji su na dnevnoj bazi dolazili u zemlju, dok je tražio opravdanje za nasilno blokiranje novinara u vezi sa događajima oko jako grube evakuacije Idomenija.

Suština jučerašnjeg sastanka ne leži u upravljanju komunikacijama zbog pogoršanja problema, već u drugoj odluci koja se tiče neposrednog uključivanja ministra unutrašnjih poslova Takisa Thodorikakosa, koji će organizovati podršku opštinama i regionima koji će biti uključeni u smanjenje pritiska nekolikohiljada migranata na ostvrima. Primećuje se da je pre nekoliko dana na sastanku između Michalisa Chrisochoidisa i 13 regionalnih guvernera tražio njihovu podršku da se reši problem.

Jučerašnji sastanak došao je kao nastavak sastanka na kojem je odlučeno da se pojača kontrola granice, poveća broj patrola na moru, pooštri uslove boravka tako što će izgraditi zatvorene centre za one koji su ilegalno ušli u zemlju i nemaju pravo na azil ili njihovo prijava je odbijena, zajedno s povećanjem broja vraćanja, sa 1.806, u četiri i po godine vladavine prethodne vlade, na 10.000 do kraja 2020. godine.

Napominje se da je u poslednjih 48 sati u Moriju stiglo još 800 izbeglica, da bi se sakupilo otprilike 13.000 zarobljenih u neljudskim uslovima. Podseća se da je ta brojka krajem juna u Moriji iznosila 5.600, dok je septembar bio mesec sa najvećim brojem dolazaka u poslednje tri godine; oko 10.500. Slučajno je pao u onom mesecu u kojem su se  Mitsotakis i Erdogan sastali u Njujorku. Dok su se institucije pripremale za sastanak, Erdogan je poslao oko hiljadu izbeglica i imigranata u Grčku samo da postavi pravi ton za sastanak. Mitsotakisov pristup smirivanja tenzija se nastavio jer nije pomenuo ni jedno ključno pitanje na sastanku sa turskim predsednikom.

Nezadovoljstvo Novom demokratijom

Ipak, vlada i Takis ​​Teodorikakos moraće da se suoče sa svojim gradonačelnicima i svojim sledbenicima u lokalnim zajednicama koji su već spremni da izađu iz svega. Na primer, u Serresu i Kilkisu, opštinama u kojima su migranti smešteni u prihvatnim centrima ili stanovima, uz mnogo napora obuzdavaju proteste zbog migranata koji su već na tom području.

Većina gradonačelnika obalskih gradova radije sluša ministre poput Adonisa Georgiadesa i Makisa Voridisa koji su nakon sastanka kabineta pronašli priliku da se suprotstave i dadnu politički ton zaoštrenom stavu vlade.

Pošto se radi o ilegalnim imigrantima, Adonis Georgiadis rekao je da će se za šest meseci vratiti u Tursku, koja nema drugog izbora nego da ih prihvati …

“Ako uđu ilegalno, nemaju pravo na humanitarnu zaštitu”, rekao je Makis Voridis (bar nije izjavio da ne zaslužuju ljudska prava, ali je bio jako blizu toga).

Na ovaj način, dva funkcionera povećavaju očekivanja lokalnog stanovništva iz “plavih opština”. „Ako su ministri u pravu, zašto ih onda ne vraćaju“ je pravo pitanje za desničarske glasače i gradonačelnike.

Naravno, nije im lako vratiti se u svoje zemlje bez obzira na imigracijski profil, a to znaju i ministri. Kako bi sve bilo u skladu sa desničarskom percepcijom, vlada se fokusira na pooštravanje procedura za azil i pogoršanje uslova života, a lokalne zajednice ostavlja nespremne, što ćena kraju voditi ka sve težoj situaciji. Ako eksplodiraju, to neće biti njihova krivica; tako im bar ministri kažu. / ibna