Vanredno stanje u zajednici na severu Grčke, nakon što je zabeležen smrtni slučaj od COVID-19

Vanredno stanje u zajednici na severu Grčke, nakon što je zabeležen smrtni slučaj od COVID-19

Vlada Grčke uvela je vanredno stanje u Echinosu, u regionu Ksanthi na severu Grčke, nakon smrti jednog stanovnika od koronavirusa (COVID-19) i pozitivnih devet pacijenata.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u sredu je objavio odluku. Nadležne vlasti nisu utvrdile kako su bolesnici sa COVID-19 zaraženi i posebno su zabrinuti zbog činjenice da je virus stigao do tako udaljenog, planinskog područja zemlje.

Zajednice u obližnjim regionima Kastorije i Kozani takođe su pod karantinom nakon što je nekoliko stanovnika preminulo od koronavirusa. Međutim, većina slučajeva na nivou države – iznad 50 odsto – i dalje se nalazi u glavnom gradu Atini, navode vlasti.

Tokom iste konferencije za novinare u sredu, portparol Ministarstva zdravlja profesor Sotiris Tsiodras saopštio je da je u Grčkoj pozitivno još 78 osoba, čime je ukupan broj ljudi zaražen virusom u ovoj zemlji 821.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u Grčkoj sada je 22, sa prosečnom starošću 75 godina. Samo četiri žene su među preminulim osobama, a velika većina ih je imala ranijih zdravstvenih problema.

Profesor Tsiodras rekao je da je 134 pacijenta trenutno hospitalizovano sa COVID-19, a da ih je 53 na intenzivnoj nezi. Do danas je iz bolnice otpušteno 36 pacijenata. Do sada je u Grčkoj obavljeno preko 10 000 testova za COVID-19, gotovo mesec dana od epidemije u zemlji.

Prema Ministarstvu zdravlja, porast slučajeva u Grčkoj sledio je očekivanu putanju, dok su se hitne restriktivne mere koje je Vlada preduzela pokazale efikasnim u sprečavanju širenja i zaštite nacionalnog zdravstvenog sistema od njegovog kolapsa.

Globalno je virusom zaraženo oko 440.000 ljudi. Preko 19.700 umrlo je širom sveta, rekao je profesor Tsiodras./ibna