Varhelyi: Albanija bi mogla početi pregovore o pridruživanju bez Severne Makedonije

Varhelyi: Albanija bi mogla početi pregovore o pridruživanju bez Severne Makedonije

Albanija i Severna Makedonija do sada su tretirane kao jedno nepodeljeno telo na putu ka integraciji u Evropsku uniju. Međutim, zbog problema sa kojima se Skoplje sukobljava sa Sofijom oko pitanja iz istorijskog konteksta, EU bi mogla biti primorana da prvu međuvladinu konferenciju (IGC) održi samo sa Albanijom, umesto sa obe zemlje, rekao je u intervjuu Euronews, komesar EU za susedstvo i proširenje, Oliver Varelyi.

Upitan da li će Albanija uskoro dobiti zeleno svetlo za međuvladinu konferenciju od Evropske komisije, Varhelyi je primetio da „nije Komisija ta koja daje zeleno svetlo. Komisija daje predlog Savetu u kojem su države članice i gde države članice donose odluku. Naša procena je da su obe zemlje, i Severna Makedonija i Albanija, ispoštovale sve uslove da organizuju IGC”.

„Nadam se da ćemo moći da održimo prve međuvladine konferencije još u junu ove godine. Ali, ako ponovo naiđemo na poteškoće sa Severnom Makedonijom, što će značiti da nismo uspeli da ubedimo i Bugarsku i Severnu Makedoniju da dođu do obostrano prihvatljivog rešenja, onda će se otvoriti pitanje da li možemo da idemo napred samo sa Albanijom i hoćemo li morati razmotriti to pitanje “.

Upitan da li prekid ove povezanosti može biti opcija, Varhelyi je rekao „da, to bi mogla biti opcija“. / ibna