Varhelyi odgovorio na pitanje o Richardu Wall-u koji je pobegao iz SAD-a u Crnu Goru

Varhelyi odgovorio na pitanje o Richardu Wall-u koji je pobegao iz SAD-a u Crnu Goru

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je u petak da se u okviru pregovora o pristupanju EU Crna Gora mora uskladiti s pravnom stečevinom EU o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima, uključujući Odluku Veća 2003/516 / EC o potpisivanju sporazuma između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o izručenju i uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

“Crna Gora trenutno nema bilateralni sporazum o izručenju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Crna Gora je 2019. godine pokrenula bilateralne pregovore sa SAD radi zaključivanja sporazuma o izručivanju”, rekao je Varhelyi odgovarajući na pitanje evropske poslanice Dominique Bilde o slučaju Jeffrey Tidus i ponašanju Crne Gore u tom slučaju.

Tidus je jedna od žrtava ubistva u SAD-u, a vlasti tragaju za Richardom Henrijem Wallom kao osobom koja je interesantna za ovaj slučaj, ali je on prodao sve svoje stvari i pobegao u Crnu Goru. Blide je napomenula da se “smatra da je osumnjičeni učestvovao u mnogim investicijama u Crnoj Gori, kao što su registrovanje kompanije sa kapitalom 2,4 miliona USD i kupovina vile za dva miliona USD u 2017. godine. On kaže da je nevin i negira bilo kakve veze između njegovog preseljenja u Crnu Goru i ubistava”.

Blide je pitala Varhelyija da li će Komisija, u kontekstu ispitivanja aplikacije Crne Gore za pridruživanje EU, tražiti potpis ugovora o izručivanju sa SAD i optimalnu saradnju sa američkim vlastima kao uslov u ovom konkretnom slučaju i uopšte?

„Kako će Komisija obezbediti da crnogorski system „državljanstva za investicije“, koji je ponovo uspostavljen u januaru 2019., neće omogućiti ljudima da pobegnu od pravde u zemlju koja nije članica EU?“, bilo je drugo pitanje poslanice Blide.

U odgovoru, Varheliyi je rekao da, prema informacijama koje su Komisiji dostavile nacionalne vlasti, Crna Gora nije dobila nijedan međunarodni nalog za hapšenje u vezi sa slučajem Jeffrey Tidus.

Komisija, naglasio je, nalaže da treće zemlje koje uživaju bezvizni status sprovedu bezbednosne i pozadinske provere kandidata za sheme državljanstva prema najvišim mogućim standardima.

“Komisija pažljivo prati shemu državljanstva Crne Gore za investitore, pokrenutau 2019. godine, u kontekstu ispunjenja referentnih vrednosti za viznu liberalizaciju zemlje i njenih obaveza u okviru procesa pridruživanja EU. Prema informacijama koje su Komisiji dostavile nacionalne vlasti, do sada je donesena jedna pozitivna odluka o pristiglim prijavama, ali još nije dodeljeno državljanstvo u okviru te sheme “, naglasio je Varhelyi.

Zaključno, on je rekao da će Komisija nastaviti da prati i, ako je potrebno, rešavati bilo kakva kretanja u trećem izveštaju o Mehanizmu za obustavu viza i izveštaju o Crnoj Gori za 2020. godinu./ibna