Vašington poslao jasnu poruku Ankari

Vašington poslao jasnu poruku Ankari

“Ili otkažite S-400 ili mi otkazujemo isporuku F-35 i razgovaramo o vašem izlasku iz NATO-a”

Hladnoratovska klima vlada unutar redova NATO-a, a SAD prete Turskoj zbog njihove vojne saradnje sa Moskvom.

Američki potpredsednik Mike Pence otvoreno je zapretio Ankari izlaskom iz programa F-35 i ukidanjem isporuke ovih aviona Turskoj, nakon što je Ankara insistirala na kupovini ruskog protivvazdušnog sistema S-400. Istovremeno, on je govorio i o mogućnosti da Turska napusti NATO!

U svom govoru na panelu pod nazivom “NATO okuplja, 70-godišnji savez”, Pence je rekao da “turska kupovina S-400 predstavlja veliki rizik za NATO. Ako Turska insistira na kupovini S-400, suočit će se s rizikom napuštanja programa F-35. Turska mora napraviti izbor “.

Potpredsednik Sjedinjenih Država naglasio je da mogućnost dobijanja ruskog protivavionskog sistema ne samo da bi oslabila odbrambeni kapacitet Turske, već bi takođe prouzrokovala veliku štetu turskim kompanijama koje isporučuju rezervne delove za program F-35, jer će se saradnja prekinuti .

Turska, koja planira primiti 100 aviona F-35, je koproizvođač sa šest kompanija koje isporučuju razne rezervne delove za proizvodnju aviona.

Pence je, međutim, implicirao mogućnost da Turska napusti Atlantski savez, rekavši da “Turska treba da napravi izbor. Da li želi da ostane važan član NATO-a, kao najmoćnijeg saveza, ili da donese nepromišljene odluke i rizikuje bezbednost takve saradnje? ”

Ranije, na istom panelu, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je “sporazum S-400 finaliziran. SAD su napravile predlog za Patriot sisteme odbrane, ali nema garancije da će ovaj sporazum biti završen”. On je rekao da niko ne može vršiti pritisak na Ankaru da napravi izbor između Zapada i Rusije.

U turskoj štampi, posebno u provladinim novinama Yeni Safak, objavljena je publikacija u kojoj su turski funkcioneri rekli da su neki važni delovi protivraketnog sistema S-400 već počeli stizati.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktai odgovorio je direktno na Penceove izjave i u poruci na Tvitteru rekao: “SAD moraju odlučiti. Da li će oni ostati kao saveznici Turske ili će rizikovati naše prijateljstvo u saradnji sa terorističkim organizacijama i ostaviti nas same sa našim neprijateljima.”

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan 8. aprila će posjetiti Moskvu kako bi se sastao s Vladimirom Putinom i razgovarao o ključnom pitanju dovršenja programa S-400. Prema izjavama turskih funkcionera, prva isporuka S-400 će početi u julu 2019. godine a biće aktiviran u oktobru. Osim ako, naravno, Pensove izjave ne promene situaciju. / IBNA