Većina mladih u Srbiji želi „jakog vođu“

Većina mladih u Srbiji želi „jakog vođu“

Gotovo 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod slediti, dok je 2017. takav stav imalo 39 odsto, rečeno je prilikom predstavljanja Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije.

Prema rezultatima istraživanja, sprovedenog od maja do jula, što se tiče poverenja mladih u ličnosti, pozitivnu ocenu na skali od jedan do pet dobili su samo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, sa ocenom 2,1 i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa dvojkom, dok je šef države Aleksandar Vučić dobio prosečnu ocenu 1,6, prenela je agencija FoNet.

U istraživanju je učestvovalo 1.238 osoba starih od 15 do 30 godina, među kojima 71 odsto smatra da u Srbiji ne postoji sloboda medija. Manje od četvrtine ispitanika ima pozitivnu reakciju na pominjanje Evropske unije, dok više od trećine reaguje negativno.

Ulazak Srbije u EU podržava 38 odsto mladih, što je za skoro pet odsto manje nego lane. U ovogodišnjem istraživanju je prvi put zabeležen veći procenat protivnika ulaska Srbije u EU među mladima, pošto takav stav ima 40 odsto ispitanika.

Tek svaka četvrta mlada osoba smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi bila deo EU, dok gotovo isto toliko misli da bi život bio lošiji. Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju.

Više od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Većina smatra da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja. Njihovo mišljenje je da je visoko obrazovanje diskreditovano lažnim diplomama i fantomskim privatnim fakultetima i da mladi odlaze u inostranstvo jer se tamo više ceni njihovo znanje.