back to top
NaslovnicaRegionVEHABIJE NAPADAJU NA VOJNOM POLIGONU: Nadležne institucije još uvijek šute, sve zabilježio...

VEHABIJE NAPADAJU NA VOJNOM POLIGONU: Nadležne institucije još uvijek šute, sve zabilježio jedan vojnik Oružanih snaga BiH

Pripadnici vehabijskog pokreta pucali na vojnom poligonu kod Mostara

Pripadnici vehabijskog pokreta sa ženama i decom došli su 16. februara na vojni poligon kod kasarne “Miralem Jugo” kod Mostara i pucali iz vatrenog oružja.

Čitav slučaj bi bio zataškan da ovo nije snimio jedan od vojnika Oružanih snaga BiH i poslao snimak nadređenima. Usledila je istraga, i otkrilo se da je dozvolu za vežbanje bojevom municijom na poligonu kasarne za taj dan imao Klub za praktično streljaštvo “Velež”, koji se 16. februara prijavio na vežbe, a ispostavilo se da su pojedini članovi bliski vehabijskom pokretu.

Ipak, ni nakon otkrivanja afere, još nema odgovora nadležnih BiH institucija kako je moguće da vehabije sa pasošima Danske i BiH dokumentima dođu automobilima, naoružani, i pucaju na poligonu gde vežbe izvode pripadnici Oružanih snaga BiH i pripadnici policijskih agencija i specijalni timovi uz odobrenja Ministarstva obrane u Savetu ministara, odnosno Zukana Heleza, aktuelnog ministra.

- Advertisement -

Sagovornici “Novosti” kažu da se ovaj slučaj mora rasvetliti do kraja, inače će vehabije dobiti pozitivan signal da mogu da vežbaju gađanje bojevom municijom gde god požele u BiH.

“Da li su vehabijama nakon poligona za vežbanje dostupna i skladišta naoružanja po BiH?”

Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma i radikalnog islama kaže da je sada glavno pitanje: da li su vehabijama nakon poligona za vežbanje dostupna i skladišta naoružanja po BiH? Ministar odbrane BiH Zukan Helez je nedavno rekao kako “u BiH postoje kampovi u kojima se obučavaju Rusi”, što je provereno i demantovano i od bezbednosnih službi BH i od Eufora.

– Zašto Helez sada ćuti i ne kaže kako su vehabije došle na vojni poligon i pucale iz pištolja – pita Galijašević.

Ono što je simptomatično u celoj priči oko vehabija u Mostaru je i pojava dvojice francuskih državljana na poligonu dok vehabije pucaju.

- Advertisement -

– Francuzi su u ratu komandovali Unprofor-om i vrlo dobro znaju kako su dovoženi mudžahedini u BiH i organizovane terorističke grupe. Među grupama mudžahedina koji su dovezeni u BiH sa svih strana, bilo je i francuskih legionara iz Lila koji su postali deo ozloglašenog “El mudžahedin” odreda. Ovaj odred je počinio stravične zločine odsecanjem glava Srbima na Vozući – istakao je Galijašević.

“Mostar nije izolovani slučaj”

On kaže da Mostar nije izolovan slučaj gde su vehabije pucale, ali da su i Hrvati uspeli to da dokumentuju, pa je ovaj slučaj otkriven.

– Kada pogledamo paradžemate po BiH, ukoliko u Mostaru vehabije vežbaju bojevo gađanje, oni vežbaju zbog napada na Hrvate i hrvatski etnički prostor. Hrvati žive u zabludi da vehabije i političko Sarajevo gledaju drugačije na Hrvate nego na Srbe i RS. Vehabije imaju iste poglede i prema Hrvatima kao i prema Srbima, samo su Hrvati ostavljeni za kasnije. Vehabije znaju da Srpska ima kapacitet da se brani jer ima institucije i MUP RS. Hrvati nemaju taj kapacitet – primećuje Galijašević.

Dodaje još da je očigledno u BiH započela akcija zastrašivanja, uz obuku za izvođenje borbenih akcija.

– Sa migrantima u BiH je već došao veliki broj mladića zadojen radikalnim islamom. Bošnjački politički sistem je integrisan sa vehabijskim pokretom. Ukupan broj vehabija u BiH je nezvanično oko 100.000. Prema podacima iz raznih obaveštajnih zapadnih službi o izvorima terorističke pretnje, ta brojka se kreće od 3.000 do 10.000 lica, dok u Federaciji BiH ima 100 naselja gde vehabije danas žive – ističe Galijašević.

Pokrenute procedure

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović izjavio je da je sistem komandovanja u Oružanim snagama BiH već pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede bezbednosti lokacije povodom informacije da su lica povezana sa vehabijskim pokretom vežbala gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloletne ženske osobe. Zamenik ministra odbrane je podsetio da konstantno upozorava ministra odbrane Zukana Heleza da u sistemu odbrane BiH postoje problemi koje treba zajednički rešavati, umesto bavljenja dnevnopolitičkim temama.

– Sistem odbrane nije primereno koristiti za vlastitu političku promociju – najavio je Goganović.

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...

GRUPA TINEJDŽERA ZADIRKIVALA SIN NJEGOVOG KOMŠIJE: Komšije otkrivaju šta se desilo u parku na Voždovcu, Mijatović umro u Urgentnom

Đorđe Mijatović (37), brat potpredsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, jučer je...

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...