Veika Britanija demantuje da razmatra otvaranje direktnih letova prema okupiranom delu Kipra

Veika Britanija demantuje da razmatra otvaranje direktnih letova prema okupiranom delu Kipra

Vlada Velike Britanije sa zabrinutošću je raspravljala o glasinama koje su u Republici Kipar izazvale tvrdnje Ersina Tatara kako je dobio uverenja da će Boris Johnson “pogurati” otvaranje direktnih letova između Londona i okupiranog aerodroma u Timbouu.

Tvrdnja takozvanog „premijera“ pseudodržave u okupiranom severnom delu Kipra i jednog od glavnih kandidata za „predsednika“ na predstojećim „izborima“ izneta je u intervjuu tokom posete Velikoj Britaniji.

Slične izjave g. Tatara u prošlosti su se pokazale neutemeljenima, a u velikoj mjeri izgledaju kao da potiču kao želje u razmišljanju pro-turskih parlamentaraca u Westminsteru.

Uprkos činjenici da je lobiranje Turske i predstavnika ilegalne ‘Turske Republike Severni Kipar’ u Londonu o pitanju direktnih letova i trgovine pojačano i dobilo podršku u okviru vladajuće Konzervativne stranke, Vlada Velike Britanije priznaje da bi direktni letovi za nepriznati entitet samo ometali napore za pravedno i trajno rešenje postojeće prisilne podele na Kipru.

Portparol Dawning Street 10 rekao je: “Premijer je posvećen postizanju pravednog i trajnog rešenja na Kipru. Ponovno ujedinjenje Kipra dovelo bi do značajnih ekonomskih koristi kroz povećane mogućnosti za trgovinu, investicije i turizam. Sveobuhvatno rešenje je i najbolja prilika za rešavanje složenih pitanja koja trenutno postoje oko aerodroma Ercan.”

Zvaničnici Vlade u Velikoj Britaniji naglasili su da premijer Johnson nije imao „zvanični kontakt sa Ersinom Tatarom“ tokom Tatarove posete Velikoj Britaniji (Cambridgeu i Londonu).

Tvrdnje političara kiparskih Turaka takođe je odbacila Kancelarija Visokog predstavnika Velike Britanije u Nikoziji.

U Londonu su Vladini izvori ukazali i na nedavni intervju Stephena Lillie, britanskog visokog komesara za Kipar, u kojem je izjavio: „Prepreka za direktne letove je to što aerodrom Ercan ne ispunjava standarde Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva i nije potpisnik Montrealske konvencije. To se neće promeniti odlaskom Velike Britanije iz EU. “/ Ibna