Velika Britanija “podržava” nastavak pregovora o rešavanju pitanja o Kipru

Velika Britanija “podržava” nastavak pregovora o rešavanju pitanja o Kipru

Velika Britanija pažljivo prati napore za nastavak razgovora o rešavanju kiparskog pitanja.

U pismima upućenim raznim članovima zajednice kiparskih Britanaca, funkcioneri Ministarstva vanjskih poslova ponovili su podršku Londona daljim “konsultacijama kroz dijalog” sa zainteresovanim stranama i UN-om.

Kao odgovor na pismo desetak kiparskih izbjeglica koje već nekoliko desetina godina žive u Velikoj Britaniji ministru vanjskih poslova Huntu, u kojem ističu kršenja ljudskih prava nastavkom turske okupacije severnog dela Kipra, u pismu Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je „najbolji način za rešavanje pitanja vezanih za pitanje Kipra kroz pravičan i trajan dogovor na ostrvu. ”

Ministar vanjskih poslova lord Ahmad ponovio je stav Vlade Velike Britanije u pismu predsedniku Udruženja Rizokarpaso u Britaniji. Gospođa Mari Helen Karaolis je pisala lordu Ahmadu naglašavajući kršenje ljudskih prava današnjih više od 200 enklavskih kiparskih Grka u Rizokarpasu i raseljenih Kiprana.

Lord Ahmad je takođe naglasio da je Velika Britanija “snažan pristalica sveobuhvatnog, pravednog i trajnog rešenja kiparskog pitanja, zasnovanog na međunarodno prihvaćenom modelu dvo-zonske federacije dvije zajednice“.

U oba pisma spominje se “produktivan” sastanak između ministra za Evropu Sir Alana Duncana i konsultanta UN-a za Kipar Jane Holl Lute, održanog 8. januara.

To je bio drugi sastanak koji je gospođa Lute imala sa Sir Alanom, nakon njene posete u Londonu u septembru, kada se takođe nakratko sastala sa ministrom vanjskih poslova Huntom.

Diplomatski izvori u Londonu rekli su IBNA da je sastanak u januaru bio “uobičajen posao”, dio napora diplomate UN-a da sve strane privede stolu za dalje razgovore.

Lord Ahmad je u svom pismu rekao: “Redovno raspravljamo o ovom pitanju sa svim stranama. Mi ohrabrujemo strane da se konstruktivno angažuju i pokažu da su posvećene postizanju napretka ka rešenju“.

“Ovo će zahtevati teške izbore i kompromise, ali sa stvarnom političkom voljom, mi procenjujemo da sporazum stoji na dohvat ruke, u korist svih Kiprana i šire regije.” / IBNA