Velika Britanija ponudila punu podršku Turskoj u Idlibu

Velika Britanija ponudila punu podršku Turskoj u Idlibu

Britanski ministar spoljnih poslova potpunosti je, nakon sastanka s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Ankari, podržao Tursku u njenim akcijama u Siriji.

Dominic Raab posetio je prestolnicu Turske u utorak i održao sastanak i zajedničku konferenciju za novinare s Mevlutom Čavušogluom.

Ponudio je čvrstu podršku Londona naporima Turske da ponovo uspostavi primirje u Idlibu, istovremeno osuđujući “monstruozni” napad sirijskog režima na to područje.

„Ozbiljno smo zabrinuti značajnom eskalacijom u vojnim akcijama Rusije i sirijskog režima na severozapadu zemlje. Ove akcije osuđujemo kao grubo kršenje međunarodnog prava i zaista van osnovnog ljudskog dostojanstva“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova.

Takođe je odao priznanje reakciji Turske na humanitarnu krizu u Siriji.

Raab se osvrnuo i na “nedavna pitanja” o dešavanjima na granici Turske s Grčkom, gde je, kako je rekao, primetan porast migranata koji traže tranzit u Evropu.

„Neophodno je da zajedno sa međunarodnom zajednicom radimo na situaciji u Idlibu i da zajedno odgovorimo na novi talas izbeglica i kretanja migranata, posebno na zapadnoj granici Turske.

„Još jednom, osnovni uzrok ovome je bezobzirna i brutalna priroda sirijskog režima i ruske ofanzive na Idlib.

Sukob u Siriji bio je jedan od najrazornijih u novijoj ljudskoj istoriji i želimo da se rat što brže završi“, napomenuo je Dominik Raab.

Takođe je rekao da je njegova poseta pokazala značaj koji Vlada Velike Britanije pridaje odnosu s Turskom, a sledeći primere poseta drugim zemljama izvan EU, dodao je da je tokom perioda post-Brexita „jedan od naših prioriteta dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom ove godine”./ ibna