Velika policijska operacija u Eksarheji, u centru Atine

Velika policijska operacija u Eksarheji, u centru Atine

Jedna od najvećih policijskih operacija proteklih godina održana je danas u zoru u oblasti Eksarheja u centru Atine. Konkretno, jake policijske snage iz raznih agencija, MAT, IKKE, EKAM, pretresle su jedan stan i dve stambene zgrade i nastavile sa skoro 100 prijava i najmanje tri hapšenja.

Policija je u jednom stanu pronašla sirovi kanabis, preciznu vagu i sumu novca od preko 2.000 evra. “Policija radi i nastaviće da obavlja svoj posao, naravno i u Eksarheji”, rekla je ministarka zaštite građana, Olga Gerovasilli, ističući da se ovakve operacije pripremaju mesecima.

Napad na lučke vlasti koji je prethodio akciji

Iako je ministarka pojasnila da događaji nisu povezani, pre sedam dana u istom području, dva muškarca iz Obalske straže koji su pokušali provesti istragu nakon što su uhvatili osobu sa velikom količinom kanabisa napadnuti su drvenim gredama, kamenjem i noževima. Napali su ih ljudi iz zgrade, ali i oni koji su se okupili napolju. Navodno, čula se i pucnjava.

Napominje se da je vlada dobila oštre kritike od strane opozicije da ne nameće red u Eksarheji i da pokriva grupe anarhista koji su tradicionalno aktivni u tom području, u kojem se često prijavljuju ​​i napadi na policijske službenike. „Nakon eskalacije nasilja u Eksarheji, uz napad nožem na tužioca i službenika lučkih vlasti, grčka policija je danas istakla da bi to mogla uvesti red, pod uslovom da joj vlada dopusti da uradi svoj posao”, komentarisala je glavna opoziciona stranka Nova demokratija.

“Kada nema operacije, oni nam kažu “to je zato što neki ne puštaju policiju (da rade svoj posao)” ili “ne žele da rade svoj posao”. „Kada krene (policijska operacija) oni traže načine da umanje događaj. Mislim da je očigledno da neko ne želi da ima pozitivne vesti”, odgovorila je Gerovasilli./ibna