Velike nevolje u maloj Crnoj Gori

Velike nevolje u maloj Crnoj Gori

Crnogorski poslanici usvojili su tokom noći sporni Zakon o slobodi veroispovesti, uprkos protestima pravoslavnih vernika širom zemlje i opozicionih poslanika, uglavnom iz srpskih stranaka, u parlamentu.
Usvajanje su sledili ozbiljni incidenti u zgradi parlamenta, uključujući eksploziju „nepoznate eksplozivne naprave“ u sali. Povređenih nije bilo, pa je verovatno da je petardu u zgradu prokrijumčario neki od srpskih poslanika.
Posle pozitivnog glasanja, srpski poslanici su došli do stola predsedavajućeg i počeli da lome mikrofone i računare. Rezultat toga je hapšenje nekoliko poslanika, a predsednik parlamenta ih je uklonio sa sednica u naredne dve nedelje.
Glasanje nije sprečeno ni na zahtev Mitropolita Crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, koji se tokom sednice Parlamenta sastao sa premijerom Crne Gore, Duškom Markovićem. Amfilohije je zatražio odlaganje glasanja do posle pravoslavnih božićnih praznika, ali to nije prihvaćeno.
Protest u sali Parlamenta bio je samo deo problema jer su vernici pravoslavne crkve i njihovi pristalice blokirali ulice Podgorice i još nekoliko gradova u Crnoj Gori. Takođe, nekoliko puteva je bilo pod opsadom. Tokom jutra policija je rekla da je većina blokada uklonjena, ali nemiri još nisu završeni.
Mitropolija Crnogorsko-primorska saopštila je da je sva odgovornost za proteste i buduće događaje na narodnim poslanicima i predsedniku Crne Gore, Mili Đukanoviću.
Problem sa zakonom je taj što on određuje imovinu verskih zajednica kao državnu svojinu. Srpska pravoslavna crkva vekovima ima vlasništvo nad manastirima u Crnoj Gori, ali to pravo je osporeno novim Zakonom. Zanimljivo je da i dalje nema oštrijh reakcija patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Irineja. Sveti Sinod je objavio saopštenje kojim osuđuje zakon i podržao inicijativu sveštenika i vernika za povlačenje zakona sa parlamentarnog dnevnog reda.
“Mi smo protiv nacrta zakona kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele nasilno oduzeti crkve i manastire i pripadajuća imanja iz Mitropolije i eparhija Srpske pravoslavne crkve, a čije bi odredbe ukinule neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu religije i savesti”, navedeno je u saopštenju.
Takođe, osim nekoliko izjava koje su osudile novi zakon, nema reakcija srpskih političara.
Vredno je napomenuti da turbulencije u maloj Crnoj Gori mogu imati mnogo šire posledice. Reakcije iz Srbije još uvek nisu poznate, ali može se zaključiti da Aleksandar Vučić neće biti zadovoljan razvojem događaja. Takođe, Crna Gora je članica NATO-a i Alijansi su u ovom trenutku nisu potrebne nevolje u bilo kojoj zemlji članici, čak i ako je ona mala kao Crna Gora./ibna