Vest o ogromnom nalazištu južno od Krita postala viralna

Vest o ogromnom nalazištu južno od Krita postala viralna

Vest o „otkriću važnog polja“ u grčkoj oblasti i tačnije južno od Krita, koja je postala viralnapo grčkim medijima, naterala je Hellenic Petroleum Group da pojasni o čemu se radi.

U izjavi se napominje da „iako indikacije ili procene za gas ili naftu verovatno postoje u mnogim oblastima sveta, zaključak da li postoje komercijalno održiva polja zahteva niz ozbiljnih radova i analiza za koje je potrebno vreme“.

„Danas u Grčkoj – kao što je naglašeno – sa podacima koje imamo, Hellenic Petroleum Grupa još uvek nije u mogućnosti da komentariše postojanje i veličinu polja te da li su ekonomski održivi. Treba napomenuti da u mnogim oblastima za koje su sačinjeni izveštaji ispitivanja nisu ni počela“.

„Uobičajeno je da se tokom različitih konferencija ili radionica pozivaju na indikacije i procene prisustva ugljovodonika, razmenjuju mišljenja koja se pažljivo razmatraju; ali ona se moraju tumačiti u odgovarajućem okviru i ne mogu biti osnova za bilo koji izveštaj o depozitima “, takođe se ističe u izjavi.

Grupa takođe naglašava da „kao Hellenic Petroleum Group, verujemo da je veoma važno komunicirati sa nadležnim vlastima zemlje, investitorima i građanima na osnovu realnih podataka, kako bi se izbegle preuranjene procene i ishitreni zaključci“.

Prethodni izvještaji govorili su, između ostalog, o „seizmičkim istraživanjima koja otkrivaju dokaze o gasnom polju od 280 milijardi kubnih metara južno od Krita. Ako se indikacije potvrde, Grčka će svoj problem rešiti za narednih 70 godina. Depozit Talos dvostruko je veći od „Afrodite“ na Kipru i jednak je „Tamar“ u Izraelu“. / ibna