back to top
NaslovnicaZabavaVikend umjetnosti Beograd 2024 // 6-9.6.

Vikend umjetnosti Beograd 2024 // 6-9.6.

Art Weekend Beograd – AWB je manifestacija pokrenuta od strane Kulturnog Fronta i Kc Grad-a s ciljem podrške domaćoj kreativnoj sceni i omogućavanja umjetnicima bolje vidljivosti i kontakata s međunarodnim umjetnicima i kustosima ove godine će se održati od 6. do 9. juna na više lokacija. Inicijatorka i umjetnička direktorica Art Weekend Beograd manifestacije je Ljudmila Stratimirović.

“Pitanja Pripadnosti / Questions of Belonging” je tema ovogodišnje glavne izložbe AWB manifestacije koju je predložila gošća kustoskinja, Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster iz Njemačke. Na četiri lokacije u centru Beograda umjetnici će istraživati naročito aktuelnu temu pripadnosti. Lokacije glavne izložbe su netipične i osim Gradske galerije Kc Grad-a nisu korištene za umjetničke intervencije. Posjetioci će putem ilustrovane mape moći tražiti “umjetničko blago” na lokacijama ovogodišnje manifestacije Art Vikend Beograd.

AWB okuplja veći broj učesnika poput muzeja, galerija, nezavisnih kulturnih centara i umjetničkih prostora koji doprinose bogatom programu manifestacije. Pored izložbe u Kc Grad-u, AWB program obuhvata aktivnosti u beogradskim umjetničkim prostorima i galerijama tokom manifestacije.

- Advertisement -

Gošća kustoskinja AWB 2024 je Merle Radtke, direktorka Kunsthalle Munster od 2018. godine koja je radila s brojnim umjetnicima. Predložila je temu za ovogodišnju izložbu nakon posjeta Beogradu i razgovora s umjetnicima i kustosima.

AWB 2024 će predstaviti više od 30 umjetnika na četiri lokacije. Program uključuje premijere performansa i sesije razgovora s domaćim i međunarodnim gostima. Također će biti održana radionica kreativnog pisanja za umjetničke kritičare i obilježavanje umjetničkih postava na raznim lokacijama u Beogradu.

AWB 2024 podržavaju EUNIC Srbija, Goethe Institut, Ambasada Portugala, Italijanski Institut, Ambasada Finske, Hungarikum, Češki Dom, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Izvor: ( citymagazine.danas.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave