Više od 40.000 građana traži ograničenja za rijalitije

Više od 40.000 građana traži ograničenja za rijalitije

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je danas da je više od 40.000 građana Srbije podržalo svojim potpisima peticiju udruženja za ograničavanje emitovanja rijaliti programa, što je, kako je naveo, dovoljan broj za podnošenje narodne inicijative parlamentu za izmene Zakona o elektronskim medijima.

Navodeći da je prikupljanje potpisa sprovedeno od 23. do 29. juna, Manojlović je najavio da će Skupštini Srbije biti podnet zvaničan predlog za izmene tog zakona najverovatnije u septembru.

“Ovo je možda početak kraja rijaliti programa, ali bitka tek počinje. Tražimo da se u periodu od 6 do 23 časa emitovanje rijalitija ograniči najviše na tri časa, da se zabrani emitovanje tih programa uživo i da se svakog dana na televizijama sa nacionalnom frekvencijom emituje bar po pola sata programa za decu”, rekao je Manojlović novinarima u Beogradu.

Takođe, on dodaje da su ograničenja koja oni traže minimum minimuma, ali da određena pravila postoje samo se ne poštuju, REM ne reaguje. Ističe da treba uvesti kvote i za ostale vrste programa, a ne samo za informativni, kako je trenutno.

Manojlović je dodao da će posle upućivanja inicijative za izmenu zakona biti potrebno da građani izvrše dodatni pritisak na poslanike kako bi te izmene mogle biti usvojene u najkraćem roku.

Jedan od aktivista inicijative Luka Ražnatović ističe da je prijatno iznenađen podrškom koju su dobili od starijih građana, i dodaje da njemu koncept rijalitija kako takvog ne smeta kad bi se emitovao u zakonskim okvirima.

“Primetio sam da na ulici među mladima vlada neka predrasuda da stariji masovno gledaju. Mene su prijatno iznenadili brojni penzioneri koji su nas podržali. Kod mladih sam umeo da naiđem na nerazumevanje naše inicijative, neki su umeli i da okreću glavu, malo posramljeno da prolaze. Sam koncept rijalitija nije problematičan, ukoliko bi bio uskraćen za nasilne i vulgarne scene, i emitovan u zakonskim okvirima,” rekao je on za portal Mondo.