Više od 7 200 migranata prošlo kroz Crnu Goru na putu prema EU

Više od 7 200 migranata prošlo kroz Crnu Goru na putu prema EU

Od početka godine registrovano je više od 7.200 migranata koji su prošli kroz Crnu Goru na putu ka zemljama EU, pokazuju podaci koje je u petak objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Šef IOM-a u Crnoj Gori Dušica Živković rekla je javnom servisu Crne Gore (RTCG) da migranti ne ostaju u zemlji duže od jedne sedmice.

“Od početka godine više od 7.200 migranata prijavilo se i prošlo kroz Crnu Goru i nastavilo put ka Bosni i Hercegovini ili prema Srbiji i u svakom slučaju ka EU. Oni ne ostaju dugo, ostaju u Crnoj Gori do prosečno sedmično. Nekoliko njih koji zatraže azil ostaju duže “, rekao je Živković za RTCG.

Nedavna operacija u kojoj je uhapšeno 12 osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata pokazuje da se crnogorska policija bori protiv svih aktivnosti vezanih za ilegalne migracije, posebno krijumčarenja ljudi, rekla je ona.

„Krijumčarenje migranata nije samo problem za Crnu Goru, već je i izazov sa kojim se svi suočavamo“, istakla je da to utiče na sve zemlje regiona na putu ka EU.

Prema zvaničnim podacima, od početka godine crnogorska policija razbila je pet krijumčarskih prstenova i u tim operacijama uhapsila 51 osobu. Često uhapšeni nisu bili umešani ni u kakve prethodne kriminalne radnje, a Živković smatra da građane treba informisati da je pomaganje migrantima na ovaj način krivično delo.

“Sada imamo da se ljudi koji nikada nisu učinili ništa protiv zakona umešaju u lance krijumčarenja. Nema svesti da je to krivično delo. Taksisti, na primer, moraju da znaju da bi dodatni novac mogli da zarade u stvari znači da su se bavili kriminalnim aktivnostima”, naglasila je ona.

Crna Gora je već dvije godine dio „obalnog migrantskog puta“ (Albanija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina – Hrvatska)./ibna